Saxo Bank: nerespectarea acordului cu FMI poate duce cursul peste 4,80 lei/euro

Data publicarii: 13-01-2010 | Finante-Banci

Nerespectarea acordului cu FMI de catre Romania ar duce la o inrautatire a perceptiei investitorilor straini, care s-ar materializa in deprecierea leului pana la circa 4,80 lei/euro la finalul lui 2010, a declarat, miercuri, analistul Saxo Bank, Christian Tegllund Blaabjerg.

Astfel, estimarile Saxo Bank iau in calcul un nivel de 3,96 lei/euro peste o luna, de 4,10 lei/euro peste 3 luni si de 4,84 lei/euro peste 12 luni, fiind bazate preponderent pe evolutia perceptiei investitorilor, nu neaparat pe fundamente macroeconomice.

"Acesta este scenariul nostru de baza, care ia in calcul o crestere a primei de risc pentru Romania, in cazul in care autoritatile nu respecta prevederile acordului cu FMI si Comisia Europeana. Solicitarile FMI sunt realiste si trebuie ca Romania sa-si dea seama ca nu are multa putere de negociere, in conditiile in care se imprumuta de la FMI pentru ca alte tipuri de imprumuturi nu sunt accesibile. Reformele solicitate de Fond sunt necesare, este in discutie ritmul in care se fac. Cred ca este posibil ca Romania sa indeplineasca aceste conditii, dar este nevoie de vointa politica", a explicat Christian Tegllund Blaabjerg, strateg sef pentru pietele de capital la Saxo Bank.

Pe de alta parte, el a spus ca nu exclude ca, in cazul in care acordul cu FMI este respectat, leul sa fie supus unor presiuni de apreciere, situatie in care cursul poate ajunge si la 3,60 lei/euro in urmatoarele 12 luni.

"In prima parte a anului estimam ca apetitul pentru risc va creste, iar perceptia investitorilor se va imbunatati, tendinta care se va inversa in partea a doua a lui 2010, pe baza semnalelor dinspre economiile SUA si zonei euro, pe masura ce efectele stimulentelor fiscale se vor epuiza", a mai apreciat analistul Saxo.

Christian Tegllund Blaabjerg a precizat ca estimarile facute de Saxo Bank nu iau in calcul elemente specifice pietei romanesti, cum ar fi regimul de curs flexibil controlat si capacitatea BNR de a interveni in piata valutara pentru a evita fluctuatii importante ale cursului de schimb.

"Sunt reticent fata de factorul politic din Romania. FMI este singura protectie pe care Romania o are in fata unei caderi. Daca nu mai iei bani de la FMI, nu te mai imprumuta nimeni", a spus economistul.

Referitor la evolutia economiei, Saxo Bank prognozeaza o crestere a produsului intern brut al Romaniei cu 0,5% in 2010, dupa o contractie de 8,5% in 2009. La orizontul lui 2014, analistii Saxo Bank vad cresterea economica in Romania la 5%.

In pofida unui scenariu de baza care ia in calcul deprecierea leului la 4,84 unitati/euro, Saxo estimeaza ca deficitul de cont curent se va plasa la 5,6% din PIB in 2010 de la circa 5,5% din PIB in 2009. Pentru 2014, prognoza dezechilibrului extern este de circa 6% din PIB.

NewsIn