Saxo Bank vede un avans de 15-20% al bursei din Romania in S1, urmat de un declin de 10-12% in S2

Data publicarii: 13-01-2010 | Bursa

Piata de capital din Romania ar putea creste cu 15-20% in prima jumatate din 2010, pentru ca in a doua jumatate a anului sa scada cu 10-12%, in ton cu evolutia burselor straine, a estimat, miercuri, analistul Saxo Bank, Christian Tegllund Blaajberg.

"In prima jumatate a anului, apetitul pentru risc al investitorilor va fi ridicat, urmand ca in a doua parte din 2010 sentimentul sa se schimbe, pe fondul unor date mai slabe dinspre economiile dezvoltate", a spus strategul sef pe pietele de capital al Saxo Bank, Christian Tegllund Blaajberg.

"In prezent, economia SUA si economiile din zona euro par sa se redreseze, dar cred ca va exista un al doilea val de vesti proaste dinspre piata americana in a doua parte a anului. Imprumuturile ipotecare date pe piata americana, inainte de declasarea crizei, cu o dobanda scazuta in primii doi ani vor incepe sa se vada intr-o crestere a riscului de neperformanta. Autoritatile americane vor incerca sa controleze situatia, dar este vorba de un efort financiar considerabil. Efectele unor probleme pe piata americana se vor simti si in restul lumii", a concluzionat analistul Sako Bank.

El a mai spus ca la nivelul pietelor emergente, din Asia, Europa si America Latina, pietele de capital vor creste in prima parte a anului cu 10-15%, dupa care vor scadea, insa vor incheia anul cu 3-5% peste nivelul curent.

In cazul Romaniei, bursa va creste peste aceasta medie, cu 15-20% in prima jumatate din 2010, pentru ca apoi scaderea sa fie de 10-12% a mai prognozat Christian Tegllund Blaajberg.

NewsIn