Moody's sustine ca economiile Greciei si Portugaliei s-ar putea confrunta cu o moarte lenta

Data publicarii: 14-01-2010 | International

Economia Greciei si cea a Portugaliei s-ar putea confrunta cu o "moarte lenta", in contextul in care guvernele trebuie sa aloce o parte mai mare din buget pentru acoperirea datoriilor, iar investitorii vor randamente mai mari pentru obligatiunile cumparate, sustine Moody's citat de Bloomberg.

"Guvernele au inca timp sa actioneze pentru a evita aceasta situatie, insa aceasta oportunitate de interventie nu va fi accesibila pe termen nelimitat", a precizat agentia de rating intr-un raport. "Portugalia are mai mult timp la dispozitie pentru a inversa aceasta tendinta, de aceea perspectiva ratingului 'Aa2' este negativa".

In schimb, Grecia are la dispozitie mult mai putin timp pentru a actiona, in principal pentru ca deteriorarea finantelor publice a fost mult mai dramatica in ultima vreme, potrivit Moody's.

Agentia a mai atras atentia asupra faptului ca riscul unei "morti subite", sub forma unei crize a balantei de plati, este "neglijabil".

Saptamana trecuta Grecia a primit vizita unor experti ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene, care au examinat starea finantelor publice. Incertitudinile privind nivelul datoriei publice grecesti, care a depasit in 2009 pragul de 100% din produsul intern brut, potrivit datelor FMI, s-au intensificat in ultimele luni.

In decembrie, cele trei mari agentii de rating au coborat in mod succesiv calificativul suvern al tarii. Astfel, Fitch a coborat ratingul Greciei la BBB+, S&P, tot la BBB+, iar Moody's la A2.

NewsIn