Proiect de lege: averile mai mari de 500.000 de euro, impozitate cu 0,5%

Data publicarii: 14-01-2010 | Economie

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativa pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 euro. Surupaceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice sa fie calculat in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinand copiilor minori. Pana la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizeaza in proiectul de lege.

Conform revistei Capital, averea insumata a primilor 300 cei mai bogati romani s-a ridicat in 2009 la 36 de miliarde de euro. In cazul in care propunerea lui Surupaceanu va fi aprobata de Parlament, statul va aduna de la acestia 180 de milioane de euro.

Taxa pe avere in alte tari

Averea ce urmeaza sa fie impozitata consta, conform propunerii lui Surupaceanu, in ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora. In expunerea de motive a propunerii legislative se precizeaza ca exista state europene care au introdus, in cadrul regimurilor lor fiscale, un impozit asupra averii persoanelor fizice. Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro si cu rate de 0,55% - 1,80%; Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% - 1,1%; Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit. Propunerea lui Surupaceanu, insa, nu prevede o rata de impozitare in functie de marimea averii.

Mobila din casa nu este considerata avere

Romanii cu averi mai mari de 500.000 de euro pot rasufla, insa, usurati. Mobila din casa in care locuiesc nu intra la capitolul "avere", conform propunerii legislative a lui Surupaceanu. Vor trebui declarate ca facand parte din avere, insa, antichitatile pe care acestia le-ar detine. De asemenea, trebuie declarate drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand contribuabilului sau mostenitorilor, renta viagera, pensia privata capitalizata, partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice isi exercita activitatea de baza, masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.

Croitoru considera propunerea nerealista

Surupaceanu a precizat ca a fost deja atacat si se asteapta sa fie atacat in continuare de catre toti cei vizati de acest proiect de lege sau care au ceva de ascuns. El a aratat ca proiectul de lege pe care l-a elaborat include un principiu fundamental, cel al transperantei totale a averilor, dat de faptul ca, in lege, se prevede obligativitatea completarii, de catre toata lumea, a declaratiilor de avere. Unul dintre cei care se indoiesc de oportunitatea propunerii lui Surupaceanu este consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Acesta a declarat ca un impozit nu poate fi aplicat decat pe banii rulati intr-un an si nu pe averea acumulata in zeci de ani. "Impozitul pe avere face mult rau si nimeni nu stie cati bani au acesti oameni in conturi. Daca aceasta lege se aplica asa cum apare, nimeni nu va mai avea acesti bani in conturi, vor disparea", a declarat Croitoru.

Integral in Gandul