Sibex va putea tranzactiona derivate pe Dow Jones, dupa semnarea unui contract de sublicentiere

Data publicarii: 14-01-2010 | Bursa

Bursa din Sibiu (Sibex) a semnat cu CME Group si Dow Jones Indexes un contract de sublicentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average, in urma caruia bursa sibiana va putea oferi spre tranzactionare derivate care au ca activ suport celebrul indice american, a informat operatorul de piata.

CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat in dolari.

Contractul futures ce urmeaza a fi listat pe piata Sibex va fi denominat in dolari americani si lei, va avea multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni.

"Suntem incantati sa incepem cooperarea cu CME Group si Dow Jones Indexes, iar acest proiect constituie unul din cei mai importanti pasi pe care ii facem in cadrul strategiei noastre de construire a unei piete de produse derivate lichide si eficiente in Romania", a spus Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu.

"Sibex este acum in postura de a oferi acces la indicele Dow Jones Industrial Average. Aceasta noua colaborare ofera CME Group posibilitatea de a-si atrage parteneri strategici si de a oferi noi oportunitati investitorilor de pretutindeni", a declarat Robert Ray, director produse si servicii internationale in cadrul CME Group.

Seful Sibex a mentionat, pentru The Money Channel, ca a primit deja aprobarea BNR pentru ca tranzactionarea si garantiile sa se faca in dolari, cat si in lei. Totodata, Ancuta a explicat ca lansarea derivatelor pe Dow Jones ar putea avea loc in 22 ianuarie, odata cu deschiderea oficiala a pietei la vedere a Sibex.

"Sibex este in prim plan prin lansarea in Romania a contractului pe indicele Dow Jones Industrial Average, unul din cei mai recunoscuti pe plan mondial. Pentru Dow Jones Indexes, acesta este o confirmare a faptului ca DJIA este lider al portofoliului nostru de indici globali si totodata cel mai important indice al pietei americane ca activ suport pentru produse investitionale pe plan mondial", spune Michael A. Petronella, presedintele Dow Jones Indexes.

NewsIn