Musgociu: Am investit in cea mai solida companie privata din Romania. Bursa nu poate da faliment

Data publicarii: 15-01-2010 | Afaceri

Mircea Musgociu, antreprenorul targ-muresean care a platit recent intre 1,5 si 2 mil. euro pe 2,7% din titlurile Bursei de Valori, devenind cel mai mare actionar al operatorului de piata, marturiseste ca brokerii de la HTI, cu care colaboreaza de peste opt ani, au avut o contributie importanta in luarea deciziei. Musgociu crede ca, odata listata, Bursa de la Bucuresti va deveni tinta de preluare pentru marile burse europene.

Omul de afaceri spune ca a cumparat actiunile de la grupul american Morgan Stanley, care isi anuntase de mai bine de un an intentia de a-si lichida participatia de 2,7% la BVB. Desi nu a dorit sa dezvaluie pretul exact al achizitiei, Musgociu a indicat ca acesta se invarte in jurul ultimelor oferte de vanzare de actiuni BVB de la finalul anului trecut, adica in intervalul 30-40 de lei. La aceste cotatii, el ar fi trebuit sa scoata din buzunar intre 1,5 milioane de euro (6,21 mil. lei) si 2 milioane de euro (8,28 mil. lei) pentru cele aproximativ 207.000 de actiuni BVB preluate de la banca americana de investitii. Impreuna cu pachetul de 0,9% detinut anterior, Musgociu a devenit cel mai important actionar al BVB si controleaza 3,6% din capitalul operatorului de piata, participatie evaluata la 2-2,7 milioane de euro.

Un rol important in ecuatie l-au avut brokerii de la HTI Valori Mobiliare si proprietarul firmei, Daniel Tepes, cu care investitorul din Targu-Mures are o relatie de mai bine de opt ani. HTI a fost de altfel detinuta de Morgan Stanley timp de mai bine de un an, pana in martie 2009, cand americanii au decis sa renunte la planurile de dezvoltare in Romania si i-au vandut pachetul majoritar inapoi lui Tepes. "Am cumparat actiunile la consilierea HTI si a lui Daniel Tepes, cu care colaborez de mai bine de opt ani si am o relatie foarte buna. Pretul pe care l-am platit este apropiat celor din ultimele oferte de anul trecut. Nu il consider extraordinar de bun, dar, impreuna cu pachetul de 0,9% pe care il aveam inainte, mi s-a parut ca fac un plasament foarte bun in conditiile apropierii listarii BVB", a declarat Musgociu pentru "Financiarul".

"Daca dispare Bursa, dispare capitalismul"

Musgociu, care de-a lungul timpului a dezvoltat mai multe businessuri pe piata locala, de la productia de cizme de cauciuc pana la cladiri de birouri de lux, vede Bursa drept simbol al capitalismului romanesc. "Am ales sa investesc aici pentru ca Bursa este un simbol, daca dispare ea, nu mai avem capitalism in Romania. Nu mi-am fixat un orizont de pastrare a actiunilor si nu mi-am propus sa vand dupa x luni sau y ani, ci atunci cand va fi momentul. Odata listata, Bursa de Valori va atrage atentia altor burse din Europa care vor fi interesate sa intre in actionariat", spune cel mai important actionar al BVB.

El mai are si plasamente in companii listate la BVB, dintre care cel mai important este pachetul de 5,25% la fondul inchis de investitii STK Emergent din Cluj.

"Am fost activ pe bursa in ultimii ani, dar, lucrand cu sume mari, m-am orientat catre companiile cele mai lichide, cum sunt SIF-urile sau bancile", afirma Musgociu.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: