ANAT: Introducerea agentiilor de turism in categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare

Data publicarii: 17-01-2010 | Turism

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca introducerea agentiilor de turism si touroperatorilor in categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare si solicita eliminarea paragrafului "agentii turism si activitati ale tour operatorilor" din noua lege fiscala.

ANAT protesteaza astfel impotriva declararii agentiilor de turism drept firme cu activitati greu urmaribile fiscal, se arata intr-un comunicat emis duminica de asociatie.

"Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) este profund indignata de motivatia aplicarii impozitului minim pentru categoria agentiilor de turism si touroperatorilor: actitivati greu urmaribile fiscal. ANAT aminteste ca touroperatorii si agentiile de turism reprezinta intermediari intre client (turist) si furnizorul de servicii (hoteluri, transportatori etc.). Prin specificul activitatii  agentiilor de turism, fiecare client pleaca intotdeauna din agentie cu Contract, factura, chitanta si voucher, acestea constituind elementele in baza carora turistul nu ar putea beneficia, altfel, de cazare, transport aerian, servicii de alimentatie publica etc", precizeaza ANAT intr-un comunicat.

Potrivit asociatiei, agentiile de turism detin "contracte ferme" si au "obligatii de plata ferme" fata de hotelieri, structuri de alimentatie publica si cazare, precum si fata de companiile aeriene membre IATA, cu termene fixe si stricte de plata, si se numara printre cele mai disciplinate firme din economia romaneasca.

"Activitatea agentiilor de turism prezinta cota zero de evaziune fiscala. In plus, patronatul ANAT a militat intotdeauna pentru eradicarea turismului la negru, care dauneaza atat turistului, cat si agentiilor de turism", se mai arata in comunicatul ANAT. In opinia patronatului, pe langa faptul ca eternei "prioritati nationale" nu ii sunt acordate facilitati, turismul primeste, din nou , "o grea lovitura prin mentinerea impozitului forfetar", atat pentru agentiile de turism, cat si pentru structurile de cazare.

ANAT considera ca noile prevederi desconsidera breasla agentiilor de turism, in absenta cunoasterii profilului real al activitatii noastre, agentiile de turism fiind din start suspectate drept "evazioniste fiscal".  

"ANAT isi exprima convingerea ca introducerea agentiilor de turism si touroperatorilor in categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare si ca aceasta va fi reparata si face apel la Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a explica specialistilor Ministerului de Finante profilul corect al activitatii agentiilor de turism din Romania ( identic cu cel al celor din intreaga lume)", potrivit patronatului din turism.

De asemenea, ANAT spera ca industria turistica din Romania sa fie intr-adevar sprijinita de statul roman si de actualul Guvern  "la adevaratul ei potential".

Sebastian Vladescu declara in 12 ianuarie ca Finantele vor sa introduca impozitul forfetar "cel tarziu in partea a doua a anului", singura problema cu care se confrunta ministerul in prezent fiind definirea vadului comercial.

De asemenea, deputatul PNL Daniel Chitoiu a declarat in 14 ianuarie ca impozitul forfetar se va aplica cel mai devreme de la 1 aprilie si cel mai tarziu de la 1 iunie, fiind nevoie de o Ordonanta de Urgenta a guvernului care sa modifice codul fiscal.

Astfel, aplicarea impozitului forfetar ar urma sa tina cont de valoarea adaugata adusa unui comerciant de calitatea amplasamentului, factor important, de exemplu, in cazul hotelurilor sau restaurantelor, vizate de noul impozit.

Premierul Emil Boc a explicat recent ca scopul pentru care impozitul minim a fost introdus in 2009 a fost atins - anume "acela de a scoate din pasivitate si de a elimina acele firme care erau folosite doar pentru intermedieri si care practic stateau intr-o stare de inactivitate".

"Din totalul firmelor care s-au inchis in anul 2009, dupa datele MFP, peste 73% erau firme care erau practic inactive si care erau folosite din cand in cand pentru intermedieri sau tranzactii care sa urmareasca realizarea unei anumite forme de frauda fiscala", a precizat el.

Potrivit lui Boc, "scopul curativ" a fost atins, astfel ca in 2010 se impune regandirea impozitului minim "spre un adevarat impozit forfetar, astfel incat sa fie restrans doar la acele domenii sau ramuri de activitate unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta. "Iar aici avem in vedere cel putin in faza aceasta preliminara, de exemplu, restaurantele sau hotelurile", a explicat Boc.

NewsIn