Criza financiara actuala, cea mai mare si cea mai ieftina din istorie

Data publicarii: 18-01-2010 | International

Desi economia este considerata o stiinta exacta, analistii americani demonstreaza ca se pot juca cu cifrele cu atata usurinta incat pot prezenta un dezastru ca pe o adevarata realizare a umanitatii.

Conform calculelor expertilor din Statele Unite ale Americii, Troubled Asset Relief Program (TARP), plan creat la sfarsitul lui 2008 pentru sustinerea marilor banci aflate in pragul colapsului, va duce la cheltuieli de sub 1% din Produsul Intern Brut.

In comparatie, crizele bancare sistemice anterioare au implicat cheltuieli de peste 13% din PIB, dupa cum indica statisticile Fondului Monetar International. "Aceste cifre ne arata ca am gestionat destul de bine evenimentele", crede Ben Bernanke, presedinte al Federal Reserve.

Situatia pare sa fie similara si in cazul celorlalte tari care au lansat planuri de salvare a bancilor. In Marea Britanie sumele puse la dispozitia sistemului financiar au reprezentat 0,5% din PIB, dar cifra este calculata mizandu-se pe vanzarea actiunilor detinute in bancile anterior nationalizate.

Totusi, calculele prezentate de oficiali nu amintesc de sumele infuzate in economie prin alte canale decat cele create special pentru aceasta situatie. De asemenea, nu sunt contabilizate pierderile economice, falimentele si costurile sociale ale crizei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: