Garda Financiara a dat anul trecut amenzi de 239 milioane lei si a confiscat bunuri de 135 mil. lei

Data publicarii: 18-01-2010 | Finante-Banci

Comisarii Garzii Financiare au facut anul trecut 185.559 acte de control, in urma carora au aplicat sanctiuni contraventionale de 239,4 milioane lei si au confiscat bunuri si sume de bani fara provenienta legala de 134,6 milioane lei, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In timpul verificarilor, au fost incasate operativ 137,4 milioane lei.

Totodata, in urma verificarilor a 183.132 de agenti economici, au fost stabilite sume suplimentare atrase la bugetul de stat de 374 milioane lei.

Numarul sesizarilor penale a crescut cu 15% fata de 2008

Fiscul a mai precizat ca au fost identificate fapte de natura infractionala care au produs bugetului de stat un prejudiciu de 2,25 miliarde lei, fiind inaintate organelor de urmarire penala, pentru continuarea cercetarilor, 5.070 sesizari penale, in crestere cu 15,4% fata de 2008, cand au fost inaintate 4.392 de sesizari penale.

Incalcarea legislatiei cu privire la producerea si comercializarea produselor accizabile a condus la masuri pentru suspendarea activitatii intr-un numar de 794 cazuri. In acest domeniu au fost confiscati 307.058 litri alcool si bauturi alcoolice, precum si 13.077.635 tigarete.

Pentru nerespectarea prevederilor legale pentru nedotarea sau neutilizarea de catre operatorii economici a aparatelor de marcat electronice fiscale, in 4.891 cazuri, s-a dispus suspendarea activitatii.

Totodata, in cursul anului 2009, ca si in anii anteriori, Garda Financiara a fost solicitata in vederea desfasurarii unor actiuni de control de catre alte institutii dintre care enumeram: Parchet - 656 solicitari (din care DNA - 567), Politie - 4.296 de solicitari, ONPCSB - 1.275 solicitari.

Conform prevederilor legale, in vederea realizarii atributiilor sale privind combaterea actelor si faptelor de evaziune si frauda fiscala, Garda Financiara a efectuat controlul operativ si inopinat cu privire la respectarea actelor normative in scopul prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte interzise de legile financiar-fiscale, combaterea fraudelor in domeniul tranzactiilor intracomunitare, deopotriva achizitii si livrari, respectarea normelor de comert, urmarind prevenirea, depistarea si inlaturarea operatiunilor ilicite.

Prejudicii de 382 milioane lei din neplata TVA si a impozitului pe profit

De asemenea, Garda Financiara a urmarit modul de producere, depozitare, circulatie si valorificare a bunurilor, in toate locurile si spatiile in care se desfasoara activitatea agentilor economici si a participat, in colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere si institutii specializate, la actiuni de depistare si combatere a activitatilor ilicite care genereaza fenomene de evaziune si frauda fiscala.

In ce priveste monitorizarea tranzactiilor intra-comunitare, verificarile efectuate in colaborare cu Autoritatea Nationala a Vamilor, "au fost motivate de recrudescenta eludarii la plata a TVA si a impozitului pe profit, pe intreg circuitul urmat de marfurile achizitionate din spatiul economic european".

Astfel, au fost 51.808 operatiuni monitorizate, la 5.999 de agenti economici selectati in baza analizei de risc. Au fost dati in consemn pentru stoparea activitatii 509 agenti economici. Numarul sesizarilor penale in domeniu a fost de 458, valoarea prejudiciilor a depasit 382 milioane lei, iar cea a confiscarilor - 23 milioane lei.

"Dintre produsele confiscate in cadrul actiunilor desfasurate in acest domeniu, mentionam: 99 tone pacura, peste 50 tone de legume si fructe, 15 autoturisme etc", a precizat ANAF in comunicat.

Desi varietatea marfurilor tranzactionate este mare, in mod prioritar, aceste proceduri de fraudare s-au concentrat in sectoarele legumelor si fructelor, cerealelor si produselor de cultura agricola, materialelor de constructie (in special ciment si instalatii sanitare), produselor energetice neaccizabile (preferate celor romanesti datorita dificultatii identificarii furnizorilor) si carnii si produselor din carne.

Garda Financiara a atras peste 2,2 miliarde lei din arierate

De asemenea, in cursul anului 2009, Garda Financiara si-a adus contributia in ceea ce priveste recuperarea arieratelor fiscale raportate de operatorii economici, atragand la bugetul de stat peste 2,24 miliarde lei (peste 539.000.000 euro).

Pe fondul cresterii in anul 2009 a solicitarilor privind autorizarea unor spatii pentru desfasurarea activitatilor in domeniul jocurilor de noroc si al cazinourilor, Garda Financiara a declansat controale in domeniu, in principalele orase din tara. Au fost identificate fapte grave de evaziune fiscala in 37 cazuri, fiind stabilite prejudicii totale in suma de peste 172 milioane lei, in urma a  888 de verificari.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este o institutie publica cu personalitate juridica din subordinea Ministerului Finantelor Publice, in cadrul careia functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: