Radulescu: Preluarea CEC de catre un investitor ar putea avea loc in martie 2007

Data publicarii: 23-08-2006
Termenul de depunere a ofertelor pentru CEC a fost amanat pentru ca OTP Bank si National Bank of Greece au cerut rezultatele financiare calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS, iar preluarea CEC se va finaliza in martie 2007, a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu. "Intarzierea privatizarii CEC ar putea fi determinata de rigurozitatea pe care competitorii o solicita pentru datele pe care le-au cerut, printre care s-ar putea numara si informatiile despre Fondul National de Investitii", a declarat Radulescu.

Presedintele Comisiei de Privatizare a CEC, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, anuntase la sfarsitul lunii iulie ca termenul de depunere a ofertelor finale imbunatatite pentru CEC este 31 august 2006.

Radulescu a precizat ca rezultatele financiare ale CEC pe sase luni au fost calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar cei doi competitori straini au solicitat auditarea in conformitate cu normele de contabilitate IFRS. Radulescu a mai spus ca diferentele de calcul dintre normele romanesti si cele IFRS, pentru datele obtinute in decembrie anul trecut, au fost minimale. Auditul suplimentar va costa cateva zeci de mii de euro si va fi platit de catre CEC.

"In primul semestru al acestui an, CEC a inregistrat un profit de aproximativ cinci ori mai mare decat cel pentru anul trecut. Astfel, profitul net a fost de 17.600.000 de lei, pentru prima jumatate a lui 2006, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut CEC inregistra pierderi de 5.400.000 de lei noi, iar la sfarsitul lui 2005, profitul CEC era de numai 4.400.000 lei noi", a afirmat Radulescu.

"Nu ne asteptam sa primim o asemenea solicitare. De obicei se cere audit la un an. Compania care face auditul, KPMG, nu se poate mobiliza pentru ca este in vacanta. Mai mult, rezultatele financiare pentru primele sase luni ale anului tocmai au fost aprobate de Consiliul de Administratie de la CEC", au declarat pentru NewsIn, surse din comisia de privatizare a CEC. Conform surselor citate, dupa finalizarea auditului, estimat la inceputul lunii septembrie, comisia le va prezenta celor doua banci atat forma finala a contractului de vanzare-cumparare, cat si termenul la care vor depune ofertele financiare.

"Finalizarea privatizarii nu va avea loc, probabil, pana la sfarsitul acestui an", a declarat presedintele CEC care a dat ca un posibil termen limita pentru preluarea efectiva a bancii de catre un investitor luna martie a anului viitor. Radulescu a precizat ca prin finalizarea privatizarii se refera la "momentul in care la Registrul Comertului se va inregistra un alt proprietar al CEC", ca si in cazul BCR care nu a fost preluata desi castigatorul a fost anuntat de la sfarsitul lui 2005.

Presedintele CEC a afirmat ca toate datele despre institutia pe care o conduce au fost puse la dispozitia celor doi competitori straini, cu exceptia celor pe care le-a caracterizat drept "secrete comerciale", in conditiile in care OTP si National Bank of Greece sunt, pana la semnarea contractului de privatizare de catre una dintre ele, institutii rivale pentru CEC pe piata bancara din Romania.

Presedintele CEC a mai apreciat ca potentialii cumparatori straini ar putea avea unele rezerve in legatura cu achizitionarea CEC din cauza progresului rapid al bancii din ultimul an. "Volumul creditelor acordate de CEC clientilor nebancari erau, la sfarsitul anului trecut, de un miliarde de lei, iar in prezent acest indicator a atins, deja, suma de 2,6 miliarde de lei. Asemenea crestere ar putea sa ridice semne de intrebare, in legatura cu respectarea normelor de catre CEC", a mai spus Radulescu.

In ceea ce priveste motivul pentru care banca Reifeissen a iesit cursa pentru cumpararea CEC, potrivit lui Radulescu "dorinta Raiffeisen de a mai cuceri inca 4,5% din piata, cat avem noi in momentul de fata, a fost probabil, mai mica mai ales ca are, deja, o pozitie consolidata in mediul bancar din Romania, cu o cota de piata de peste 7%".

Referitor la declaratii sale anterioare potrivit carora pachetul majoritar de la CEC valoreaza cel putin de cinci sute de milioane de euro, Radulescu a spus ca "erau afirmatiile unei persoane neimplicate in procesul de vanzare".

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: