Restantierii la credite nu vor mai putea fi executati silit decat prin sentinta judecatoreasca

Data publicarii: 19-01-2010 | Finante-Banci

Disputele dintre banci si clienti aparute cu ocazia inregistrarii restantelor nu vor mai fi rezolvate, pe viitor, tot de banci, ci in instante sau prin mediere. Un prim pas a fost facut prin aparitia Uniunii Mediatorilor Bancari, care pare sa ii fi iritat pe bancheri.

"Asociatia Romana a Bancilor (ARB) aduce la cunostinta clientilor institutiilor de credite, persoane fizice si juridice si canalelor media, pentru corecta si completa lor informare, ca Uniunea Mediatorilor Bancari din Romania - entitate recent infiintata - nu reprezinta materializarea proiectului pe care si l-au propus ARB si comunitatea bancara", arata ARB intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Asociatiei spun ca vor continua demersurile pentru a infiinta o entitate care sa fie recunoscuta de catre bancheri. Dar cel mai mare semn de intrebare legat de demersurile ARB este gradul de independenta al unui asemenea organism. Tudor Tatu, presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari, atrage atentia ca "mediatorii" institutiilor de credit nu pot avea calitatea de mediatori bancari, deoarece nu sunt impartiali. "In Legea 370/2009, practicarea medierii de catre alte persoane constituie infractiune. Asa cum s-a intamplat cu lichidatorii si cu executorii bancilor, asa se va intampla si cu mediatorii", a precizat pentru "Financiarul" seful UMB.

Integral in Financiarul