Coface estimeaza redresarea economiei Romaniei in 2010, cu o crestere de 1%

Data publicarii: 20-01-2010 | Economie

Economia Romaniei ar putea inregistra o revenire modesta, cu un avans aproximativ de 1% in 2010, dupa contractia cu circa 7% in 2009, iar exportul si cresterea productiei industriale vor reprezenta pe termen scurt principalele motoare de crestere, estimeaza Coface.

De asemenea, reprezentantii companiei considera ca stabilitatea macroeconomica "va continua sa fie foarte dependenta de performanta guvernamentala si de capacitatea acestuia de a respecta acordurile cu structurile internationale".

Pe de alta parte, revigorarea economica va fi in continuare dificila, din cauza supraindatorarii companiilor, in special in moneda straina, mai considera ei.

In acelasi timp, directorul Coface Romania, Cristian Ionescu, subliniaza ca principalul risc pentru 2010 este "nerespectarea angajamentelor fata de FMI si Comisia Europeana.

Alti factori de risc sunt instabilitatea politica si programele guvernamentale deficitare, politicile economice si fiscale incoerente, in special din cauza modificarii successive de taxe si impozite, cresterea somajului si mentinerea creditarii la un nivel restrictiv.

In aprilie 2009, Coface a coborat ratingul de tara al Romaniei de la "A4-" la "B", pe fondul crizei economice internationale.

Rating-ul de tara atribuit de Coface reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de cele trei mari agentii de rating - Fitch, Moody's si Standard & Poor's.

In toamna anului trecut, directorul general al Coface Romania declara ca institutia ar putea urca din nou ratingul de tara al Romaniei, la nivelul 'A4', in ultimul trimestru din 2010 sau in primul trimestru din 2011.

In decembrie 2004, rating-ul de tara acordat Romaniei a fost "B", in iunie 2005 a fost apreciat la "B+", pentru ca in decembrie 2005 sa treaca la "A4", unde a ramas pana in octombrie 2007. Sfarsitul de an 2007 a adus diminuarea rating-ului pana la "A4-", mentinut pe tot parcursul anului 2008, precum si la inceputul lui 2009.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: