Tanasescu: Reanalizarea cadrului fiscal nu este cel mai oportun lucru in 2010

Data publicarii: 21-01-2010 | Finante-Banci

Autoritatile romane trebuie sa se concentreze pe restructurarea cheltuielilor publice, o reanalizare a cadrului fiscal in 2010 nefiind "cel mai oportun lucru", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, intr-un interviu acordat NewsIn.

"Ne mentinem punctul de vedere ca reanalizarea cadrului fiscal in 2010 nu este cel mai oportun lucru. Romania trebuie sa se concentreze pe restructurarea cheltuielilor publice, pe respectarea conditiilor trecute in legea salarizarii unitare, cea a pensiilor si privind normele de costuri. In perioada urmatoare, tinta trebuie sa fie reforma sectorului public, nu majorarea taxarii", a spus Tanasescu.

Una dintre propunerile de crestere a taxarii dezbatute in ultima perioada vizeaza introducerea unui impozit pe averile mai mari de 500.000 de euro, aceasta fiind lansata printr-un proiect de lege initiat de deputatul PSD Mugurel Surupaceanu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a explicat ca initiativele de schimbare a taxarii trebuie sa intre intr-o logica mai ampla, construita pe termen mediu si lung.

"Trebuie sa existe o viziune pe termen mediu si lung, sa stii ce vrei sa realizezi, pentru ca altfel risti sa bulversezi piata. Discutiile trebuie purtate la modul conceptual, sa porneasca de la un obiectiv clar - daca, de exemplu, vreau sa obtin cresterea veniturilor la 38% din PIB in 3 ani", a explicat Tanasescu.

"Trebuie cautate masurile care sa asigure si mediul de afaceri ca statul este aplecat catre investitori. In dezbatere publica, in timp, se pot contura astfel de initiative", a completat el.

In legatura cu evolutia economiei romanesti in acest an, oficialul a sugerat ca prognoza de crestere economica a Romaniei din 2010 ar putea fi revizuita in urcare. "Vom reanaliza datele si exista posibilitatea ca avansul PIB in acest an sa fie mai mare de 1,3%", a afirmat Tanasescu.

Redactia BankNews.ro