Fondurile de pe pilonul II ar putea avea 5 milioane de participanti la finalul lui 2010

Data publicarii: 21-01-2010 | Finante-Banci

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei la 2,5% din salariul brut, si la circa circa 5 milioane de participanti, estimeaza administratorii de pe piata pensiilor private.

"Fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la active de circa 1 miliard euro la finalul acestui an si la aproximativ 5 milioane participanti", a declarat directorul general al Alico Fond de Pensii (fosta AIG Fond de Pensii), Mihai Coca-Cozma, la un seminar organizat de revista Primm.

El anticipeaza ca randamentele obtinute de jucatorii de pe pilonul II s-ar putea injumatati in acest an, pana la 8-9%, de la aproximativ 17% in 2009.

Directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, estimeaza la randul sau randamente mai mici in piata, mai ales pentru instrumentele cu venit fix. In ce priveste numarul de participanti, Coman se asteapta la circa 290 - 300.000 de participanti noi pe aceasta piata si la circa 4,4 miliarde lei active administrate.

Directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, Dorin Boboc, estimeaza active de circa 4,2 - 4,5 miliarde lei la finalul anului si circa 5 milioane de participanti pe pilonul II.

Randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii, pe durata anului 2009, a fost de 17,7%, superior rezultatului de 11,5% inregistrat in 2008.

Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, considera ca randamentele inregistrate pe piata pensiilor private obligatorii vor fi de circa 7-9%. "Exista si posibilitatea sa avem surprize, caz in care  putem avea si randamente mai mici, in conditiile in care exista o tendinta de expunere pe active mai volatile, respectiv actiuni", a spus Craciun.

Active de circa 1 miliard de euro si aproximativ 5 milioane de participanti pe aceasta piata estimeaza si directorul general al Aegon Fond de Pensii, Marius Ratiu.

Presedintele Comisiei de supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, estima la finalul anului trecut ca fondurile de pe pilonul II vor ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010.

Activele nete administrate de fondurile de pensii obligatorii au ajuns la sfarsitul anului trecut la 2,38 miliarde lei (564 milioane euro) si 4,56 milioane participanti.

In acest an, nivelul contributiei pe pilonul II de pensii este de 2,5% din salariul brut, in loc de 3%, asa cum prevedea calendarul initial.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

NewsIn