Estonia va indeplini conditiile de aderare la zona euro peste doar 11 luni, potrivit Moody's

Data publicarii: 21-01-2010 | International

Estonia va indeplini toate conditiile necesare aderarii la zona euro peste numai 11 luni, dupa ce veniturile au depasit nivelul prevazut de buget, iar cheltuielile au fost reduse, a anuntat agentia de evaluare financiara Moody's, citata de Bloomberg.

"In prezent se pare ca vor indeplini toate criteriile impuse de tratatul de la Maastricht, astfel ca va fi imposibil pentru Comisia Europeana sa nu ii includa", a declarat vicepresedintele Moody's, Kenneth Orchard.

In septembrie, Orchard sustinea ca va fi "foarte dificil" pentru Estonia sa intruneasca toate criteriile.

Estonia va fi cea de-a treia tara din Europa de Est, dupa Slovenia si Slovacia, care va adopta moneda unica, dupa ce guvernul a reusit sa limiteze cheltuielile si a obtinut venituri mai mari decat estima in 2009.

Administratia condusa de premierul Andrus Ansip, ale carei masuri de austeritate au adancit recesiunea, si-a propus ca tinta intrarea in zona euro la 1 ianuarie 2011.

Ministerul eston de finante a anuntat joi ca este "foarte probabil" ca tara sa indeplineasca toate criteriile de aderare, dupa ce, in 2009, veniturile au reprezentat 100,7% din nivelul prevazut in buget, iar cheltuielile 95,6%.

Estonia, ce a inregistrat o comprimare economica de 15,6% in al treilea trimestru, spera ca moneda unica o va proteja de riscurile valutare si va atrage investitii.

De asemenea, Eral Yilmaz, analist al Fitch, a apreciat ca Estonia are sanse mai mari sa intre in zona euro in 2011. Pana in prezent, agentia de rating Fitch estima ca Estonia nu va trece la euro inainte de 2012.

NewsIn