Aviva: Aproape doua treimi dintre romani se asteapta la reducerea salariilor in acest an

Data publicarii: 21-01-2010 | Actualitate

Aproape doua treimi (63%) dintre romani se pregatesc pentru o eventuala reducere a veniturilor in 2010, potrivit unui studiu realizat de Aviva, iar 34% dintre respondenti au declarat ca inca nu sunt siguri daca isi vor permite un concediu in acest an.

Studiul a fost realizat de de Aviva in perioada 15 decembrie 2009 -15 ianuarie 2010, fiind intervievate peste 500 de persoane din tara cu privire la planificarea bugetului familiei in acest an.

Aproape jumatate (45%) dintre respondenti nu si-au planificat bugetul si nici nu intentioneaza, pentru ca nu stiu ce ar putea sa aduca anul 2010, arata Aviva.

Planificarea bugetului familiei reprezinta un calcul al posibilitatilor financiare ale unei familii si include toate cheltuielile pe care o familie previzioneaza sa le faca in cursul anului. Potrivit studiului, cei mai multi respondenti au declarat ca nu asteapta la nimic pozitiv in acest an si au luat in calcul ce este mai rau, eventual o reducere a veniturilor si chiar pierderea locului de munca.

Studiul mai arata ca 55% dintre cei care au reusit, totusi, sa faca o astfel de planificare a bugetului au luat in calcul o evenutala reducere a cheltuielilor. 

In ce priveste achizitiile de valoare mare - cum ar fi o casa noua, masina sau teren -, doar 46% dintre respondenti au declarat ca isi doresc sa faca achizitii de mare valoare in acest an, insa nu cred ca vor reusi, in timp ce 38% dintre acestia nici macar nu isi propun.

Jumatate dintre respondenti nici macar nu se gandesc sa isi propuna sa economiseasca in acest an.

"Studiile noaste arata ca cei care au familie sunt mai responsabili si predispusi la o astfel de planificare a bugetului familiei", a declarat directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf.

El a explicat ca 70% dintre cei care au declarat ca si-au planificat bugetul sunt casatoriti si au un copil sau se pregatesc sa aiba unul, insa desi declara ca intentioneaza sa economiseasca si sa isi protejeze familia (65%), statisticile de vanzari arata ca esueaza in planificare si totul ramane doar la nivel declarativ.

NewsIn