PwC face curatenie: Singurul impozit care are mari sanse sa intre este cel forfetar

Data publicarii: 22-01-2010 | Finante-Banci

Dintre toate noile impozite vehiculate in prezent singurul care are sanse reale sa fie implementat este impozitul forfetar, a dezvaluit Ionut Simion, partner la consultantul PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre principalele companii cu care se sfatuieste ministrul Finantelor atunci cand vrea sa schimbe ceva in sistemul fiscal.

"As opta pentru ce a spus domnul Vladescu. Singurul impozit care este in discutie acum si care are mari sanse sa fie implementat este impozitul forfetar. Care ar putea intra in vigoare in aprilie sau mai", a declarat la The Money Channel Ionut Simion.

Reprezentantul PwC a tinut astfel sa sublinieze ca impozitarea averilor, alte taxe pe proprietate sau noi impozite, toate discutate zilele acestea in spatiul public, au sanse mici sa ajunga la aplicare.

Expertul a adaugat ca ministrul Finantelor vede in forfetar o masura mai echilibrata decat impozitul minim, pus pentru toate firmele in prezent.

"Impozitul forfetar este o masura fiscala practicata si in alte tari, dar trebuie sa intelegem ca are nevoie de niste chei de aplicare diferentiate. Ganditi-va ca daca pui restaurantelor un impozit pe masa, o suma de bani iei in Bucuresti si alta in Vaslui", a atentionat reprezentantul PwC.

El a adaugat ca inca n-au fost stabilite domeniile in care impozitul forfetar va fi aplicat si nici cheile pe baza carora va fi determinat acest impozit.

"Se pune pe mese, pe scaune? Dupa cunostinta mea, din niste discutii, acest impozit nu e finalizat si nici domeniile care vor fi cuprinse. Dar eu cred ca rolul lui ar trebui sa fie impozitarea unor domenii care sunt mai putin fiscalizate in prezent", spune Simion.

Singurii care au reusit sa scape din lista impozitului forfetar sunt proprietarii de agentii turistice. Patronatul lor, sprijinit de ministrul de resort, Elena Udrea, a reusit sa-l convinga pe ministrul Sebastian Vladescu sa-i ocoleasca la forfetar.

Specialistul PwC admite totusi ca la momentul actual orice noua taxa incetineste activitatea economica. "Nu cred ca se impune aducerea unui nou impozit la acest moment. Principala problema a statului nu sunt impozitele existente, ci puterea lui de a le colecta", a concluzionat Simion.

Money.ro