Speranta pentru cei care isi cauta un job: au reinceput recrutarile, dar numai pana in S2

Data publicarii: 22-01-2010 | HR/Cariere

Principala preocupare a firmelor din economia locala a fost eficientizarea activitatii, iar pentru unele miza a fost supravietuirea. In acest context, afacerile furnizorilor de servicii de recrutare au fost in declin, chiar daca majoritatea evita sa abordeze acest aspect. Pe de alta parte, sute de mii de oameni cauta un loc de munca. Angajatorii sunt din ce in ce mai selectivi.

Amalia este absolventa de marketing, promotia 2008. In toamna aceluiasi an a reusit sa isi gaseasca un post, dupa ce cateva luni angajatorii au respins-o pentru ca nu avea experienta. Lucra pentru 1.500 de lei. "Eram multumita, mai ales ca incepusera sa apara primele semnale de criza si la noi in tara. M-am considerat norocoasa si aveam speranta ca voi trece cu bine de criza. La mijlocul lui 2009, au inceput sa ne taie bonurile, apoi din salariu, ca in noiembrie sa ma cheme seful la el in birou si sa imi spuna ca trebuie sa ma concedieze, pentru ca i-a scazut afacerea. Cam asta a fost", povesteste Amalia.

Si in situatia ei se afla foarte multi alti romani. Peste 709.000, daca stam si ne uitam in scriptele oficiale prin care autoritatile contabilizeaza sec fiecare persoana care nu are un loc de munca, fie ca primeste indemnizatie de somaj sau nu. In realitate, numarul real al somerilor este invaluit in ceata, chiar oficialii incurcandu-se la numarat.

"Am 33 de ani si doresc sa imi depun un CV pentru angajare la magazinul Real situat pe centura de vest a municipiului Ploiesti. Am atestat ca preparator produse carne-peste si lucrez in domeniu de peste doi ani. Daca imi puteti da si mie adresa unde pot sa depun CV-ul as fi recunoscator".

Acesta este doar unul dintre multele emailuri pe care "Financiarul" le-a primit dupa publicarea unui articol in care anuntam ca una dintre principalele retele de hipermarketuri din Romania va deschide un magazin la Ploiesti. Unul dintre candidati ne-a spus ca isi cauta un loc de munca de peste o jumatate de an. "Mi-am legat sperantele de orice articol care anunta deschiderea unui magazin, a unui punct de lucru", a spus Mihai M. din Ploiesti.

Sanse mici pentru cei fara experienta

Activitatea de recrutare a incetinit puternic anul trecut. Companiile au inceput sa isi puna problema daca o extindere se mai justifica din punct de vedere financiar. Nu numai ca multe au renuntat la extindere, dar incet, incet au inceput sa taie din costuri. "La inceputul crizei, primele sase luni dupa octombrie 2008, a fost un recul psihologic. Este si perioada in care companiile au facut un pic de curatenie. Lasand liberi candidatii fara o valoare ridicata", a sintetizat Sorin Roibu, Managing Director al Arthur Hunt si membru al clubului de resurse umane HR Club. A urmat o perioada "inghetata" de angajatori, in asteptarea unor rezultate concrete, care sa le permita sa ia decizii mai bune. Cu alte cuvinte, companiile erau cu ochii pe situatia economica. "In ultima perioada, disponibilizarile efectuate si cele care se mai anunta au inclinat balanta in defavoarea celor care isi cauta un loc de munca", spune Sorin Roibu, oferind totodata si un raspuns descurajant celor care au nevoie de un job.

"Sunt aproape trei luni de cand merg la interviuri, depun CV-uri, dar angajatorii stramba din nas cand le cer 1.300 de lei salariu si imi spun ca pretentiile mele sunt mari la acesti bani daca nu am decat un an de experienta. Imi spuneau ca au mai fost la ei la interviu persoane si cu patru ani de experienta, care acceptau sa lucreze pentru mai putin", spune Amalia. "Nu imi permit sa muncesc pe 1.200 de lei pentru ca platesc si chirie. Inca nu am gasit nimic si cred ca va trebui sa accept o slujba si din alt domeniu", constata aceasta.

Integral in Financiarul

Joburi in banci si institutii financiare