WBS Romania va fi primul formator de piata pe derivatele pe Dow Jones tranzactionate la Sibex

Data publicarii: 22-01-2010 | Bursa

Casa de brokeraj WBS Romania va deveni primul market-maker (formator de piata) pe derivatele care au ca activ suport indicele american Dow Jones, denominate in dolari, a declarat vineri Darius Cipariu, directorul general adjunct al Bursei din Sibiu.

El a explicat ca WBS a preferat sa devina market-maker doar pe contractele denominate in dolari, intrucat va realiza mai usor decontarea, in conditiile in care casa de brokeraj tranzactioneaza deja in pietele externe indicele american, tot in dolari.

Primele tranzactii cu derivate avand ca activ suport indicele american Dow Jones au fost realizate vineri, odata cu  lansarea oficiala a pietei la vedere Sibex.

Lansarea pietei spot si a derivatelor pe Dow Jones vine in contextul in care bursa sibiana a primit recent toate aprobarile necesare de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si a semnat un contract de sublicentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average cu CME Group si Dow Jones Indexes

CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat in dolari.

Contractul futures tranzactionat pe piata Sibex este denominat in dolari americani si lei, va are multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni.

Casa de brokeraj WBS Romania mai fusese anterior formator de piata, la Bursa din Sibiu, pentru derivatele valutare euro/leu si pentru contractele avand ca suport actiuni Erste Bank.

World Brokerage Services Romania (WBS) a fost infiintata in 1997, la initiativa unui grup international de traderi activi pe pietele de capital est-europene. Societatea de brokeraj este condusa de Cristian Sima, fost membru al consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Formatorul de piata (market-maker) reprezinta un participant individual desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Formatorii de piata sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate. Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permanenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.

NewsIn