Cum va puteti majora salariul, fara ca firma sa miste un deget

Data publicarii: 25-01-2010 | Finante-Banci

Peste 200.000 de romani vor avea dupa varsta de 60 de ani o pensie privata facultativa, numarul lor fiind de asteptat sa creasca in urmatorii ani. Cea mai mare parte dintre acestia lucreaza in institutii financiare, unele ramuri industriale si comert.

Spre deosebire de pensia privata obligatorie (pilon II) unde participantul nu are obligatii financiare suplimentare, pensia facultativa (pilon III) presupune o contributie financiara suplimentara. Acesti bani pot fi virati in contul de pensie facultativa fie de angajat, fie de angajator, fie de ambii. Statisticile arata ca la sfarsitul anului trecut, pentru 57% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 31% dintre participanti au platit singuri, iar 12% au achitat impreuna cu patronii lor.

Pensiile private facultative prezinta o serie de avantaje, comparativ cu cele obligatorii. Astfel, oricine isi poate plati o pensie, chiar si cei fara carte de munca. Pe de alta parte, suma care se doreste ca pensie poate fi stabilita chiar de la inceput, iar administratorii fondurilor de pensii vor calcula valorile respective. Participarea la pensiile facultative nu este conditionata de varsta, iar pensia facultativa se obtine la cel putin 60 de ani, avand cel putin 90 de contributii lunare. In plus, banii platiti in contul pensiei pot varia in fiecare an, in functie de posibilitati. In afara de suma minima garantata in contract, beneficiarul va primi bani in plus, rezultati din profitul obtinut de fondul de pensii in urma investitiilor.

Integral in Gandul