Topul ieftinirilor de credite. 1-2% la cele in euro, 2-3% la cele in lei

Data publicarii: 26-01-2010 | Finante-Banci

De la inceputul anului, bancile au taiat serios din dobanzile la creditele in lei si valuta, continuand astfel trendul inceput catre finele anului trecut. Numai clientii noi insa pot sa se imprumute mai ieftin, pentru ca reducerile sunt valabile doar in cazul creditelor nou acordate. Unele banci au aplicat strategia micsorarii marjelor de dobanda la finantarile in lei, cum este cazul grecilor de la Emporiki Bank, dupa ce BNR le-a dat posibilitatea sa se imprumute mai ieftin in moneda nationala.

Incepand de luni, banca a taiat trei procente din dobanda la creditele ipotecare in lei, iar noua dobanda este de 10,44% pe an (calculata la indicatorul ROBOR de luni). Aceeasi strategie a ieftinirii finantarilor in lei are si OTP Bank. Banca a taiat un punct procentual din dobanzile la lei, astfel ca dobanda la creditul ipotecar de achizitii cu comision lunar a scazut la 11,86%, respectiv 15,36% in cazul celui fara comision lunar. Garanti Bank, in schimb, a ieftinit cu 1,8 procente finantarile in euro garantate cu ipoteca, iar creditul imobiliar se vinde acum la o dobanda de 6% pe an.

Dupa prudenta, putina relaxare

Bancherii dau semne astfel ca sunt dispusi sa reia creditarea, dupa ce, anul trecut, bancile au fost extrem de prudente, mai ales in prima parte a anului 2009. Se vede daca se compara marjele de dobanda la diferite tipuri de credite din acest moment cu inceputul anului trecut. De exemplu, Raiffeisen a redus cu 6% marja de dobanda la creditele Flexi in euro si cu 2,5% la creditele in euro cu ipoteca, in timp ce Piraeus a taiat 2%, in cazul creditelor in euro cu ipoteca. Reducerile de dobanda pot fi chiar mai mari in cazul in care persoana care solicita creditul incaseaza salariul in contul bancii respective.

Integral in Gandul