Cine sunt executivii brokerilor din top 10, cei care au rulat in 2009 doua mld. euro la BVB

Data publicarii: 26-01-2010 | Bursa

Au rulat anul trecut actiuni, obligatiuni, drepturi, unitati de fond si instrumente derivate de doua miliarde de euro pe Bursa de Valori de la Bucuresti, acoperind aproape doua treimi din lichiditatea pietei. Cine sunt cei care conduc primele 10 case de brokeraj de la BVB si ce planuri au pentru acest an?

Portretul executivului de casa de brokeraj de top incepe de la cel putin 10 ani de experienta in domeniul financiar si o varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani. In ceea ce priveste studiile, directorii primilor 10 brokeri au pornit de la Politehnica, urmata de master economic, pana la MBA, diploma de Harvard sau CFA, dublate de experienta in cadrul celor mai mari banci din lume, cum sunt Goldman Sachs sau Merrill Lynch.

Ioana Tanase, 35 de ani, directorul general al EFG Eurobank Securities, lucreaza in cadrul grupului din anul 2001, dupa ce anterior urmase un stagiu de pregatire la banca de investitii Merrill Lynch la New York. In 2002 ea obtine diploma CFA (Chartered Financial Analyst), una dintre cele mai recunoscute atestari financiare la nivel global, iar din 2007 preia functia de General manager la EFG Securities, al optulea broker de la BVB anul trecut.

"2010 va fi un an dificil. Ne dorim sa ramanem unul din brokerii de top din piata, sa diversificam plaja de clienti si de produse oferite, sa reusim sa crestem chiar si in conditii mai putin prielnice", spune ea. Un alt executiv cu experienta pe Wall Street este Dana Mirela Ionescu de la Raiffeisen Capital&Investment, care a lucrat ca analist in cadrul Goldman Sachs si apoi la Oaktree Capital Management LLC, cel mai mare fond de investitii pe pietele emergente, traind in direct criza dot.com de la inceputul anilor 2000 si evenimentele din 11 septembrie 2001.

Octavian Dragolea, 43 de ani, directorul IFB Finwest Arad, cea mai mare societate de intermediere independenta de la Bursa, spune ca de anul viitor intentioneaza sa inceapa demersurile pentru listarea firmei la BVB, iar obiectivul pentru acest an este mentinerea in top 10. IFB s-a luptat anul trecut cu marile grupuri bancare de la Bucuresti si a reusit sa termine pe locul 6, cu tranzactii de aproape 200 mil. euro si o cota de piata de 6%.

Cel mai tanar executiv este Florin Ilie, 34 de ani, directorul diviziei Piete de capital din cadrul ING Bank. In pofida varstei, el are 12 ani de experienta pe pietele de capital, a urmat un master la Harvard University si un doctorat la University of Manchester in Marea Britanie. Pentru acest an el isi propune diversificarea bazei de clienti.

Daniel Pocorea, care a reusit sa duca anul trecut BRD Societe Generale pe primul loc in topul brokerilor, are si el aproape 15 ani de experienta pe piata de capital, incepandu-si activitatea odata cu redeschiderea Bursei la mijlocul anilor '90. Un alt broker cu experienta este Liviu Giugiumica, care a trecut pe la mai multi intermediari de top cum sunt BRD sau UniCredit CAIB Securities, unde lucreaza in prezent. Intre primii 10 conducatori de SSIF se afla si doi expati, Charlotte Van Den Abeele de la KBC Securities si Nikolas Cheinoporos de la Piraeus. Cheinoporos are peste 18 ani de experienta pe pietele financiare, in cadrul unor corporatii precum Bank of America, ABN Amro, Eurobank, in timp ce Van Den Abeele lucreaza pe segmentul de corporate banking al grupului belgian KBC din 1997, iar din 2007 a preluat functia de director adjunct al diviziei din Romania.

Integral in Financiarul