FMI si CE prezinta miercuri la sediul BNR concluziile misiunii de la Bucuresti

Data publicarii: 26-01-2010 | Actualitate

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) vor sustine, miercuri, de la ora 10:00, o conferinta de presa comuna la sediul bancii centrale, in care reprezentantii institutiilor vor prezenta concluziile misiunii derulate in Bucuresti, potrivit unui comunicat transmis marti de Fond.

Conferinta sustinuta de seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, si sefa unitatii CE, Fabienne Ilzkovitz, va avea loc la sediul Bancii Nationale a Romaniei, se arata in comunicatul semnat de Tonny Lybek, reprezentant regional pentru Romania si Bulgaria al FMI.

O misiune comuna de evaluare din partea FMI, CE si Bancii Mondiale se afla din 20 ianuarie la Bucuresti, de rezultatul careia depinde deblocarea urmatoarelor transe din finantarea acordata Romaniei.

Romania a agreat anul trecut cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. FMI a eliberat deja primele doua transe de 6,57 miliarde euro. A treia si a patra transa, de 2,3 miliarde euro, ar putea fi deblocate in urma acestei misiuni.

De asemenea, CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro, dar ulterior a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.

La randul sau, Banca Mondiala a dat Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro, iar al doilea imprumut, de circa 350 milioane euro, urma initial sa fie aprobat de boardul institutiei pana la sfarsitul anului trecut, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010, insa calendarul nu a putut fi respectat din cauza crizei politice din Romania.

NewsIn