Fondatorul Forumului de la Davos, un barbat care viseaza un premiu Nobel

Data publicarii: 26-01-2010 | International

Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, care va gazdui incepand de miercuri, pentru a 40-a oara, elita politica si economica a planetei la Davos, in Elvetia, si-a construit renumele pe o incredibila retea si viseaza in prezent la un Nobel, relateaza AFP.

"Trebuie sa marturisesc faptul ca, daca as putea primi un Nobel, mi-ar placea sa fie cel pentru economie", a declarat recent fostul profesor de economie de la universitatea din Geneva, pentru ziarul elvetian Bilan.

"In economie am avut multe contributii majore. Am formulat teoria 'stakeholderilor' in 1971", care a fost reluata de numerosi economisti la sfarsitul anilor '80, spune el.

Teoria stakeholderilor sau a factorilor interesati - potrivit careia succesul unei companii depinde de toate partile interesate, de la actionari pana la clienti si angajati - nu a fost luata deocamdata in calcul de juriul suedez.

Dar majoritatea expertilor ii recunosc acestui barbat nascut in 1938, in Germania, meritul de a fi organizat reuniunea anuala a WEF, care a devenit o intalnire a elitei politice si economice mondiale. In prezent, "cine nu merge la Davos este un nimeni", spune un obisnuit al forumului.

"Forta Davos este faptul ca este o platforma neutra din punct de vedere politic, ce nu reprezinta nimic, dar unde se afla toata lumea", a explicat omul de afaceri, sub acoperirea anonimatului. "Marele sau atu este reteaua", confirma un profesor de economie de la IMD din Lausanne Jean-Pierre Lehmann. "Iar acest lucru este datorita lui Klaus Schwab, care este primit in intreaga lume", a adaugat el.

In prezent, economistul se intalneste pe tot parcursul anului atat cu sefi de stat, cat si cu cei mai importanti oameni de afaceri ai planetei.

Forumul "s-a nascut" in 1971 din dorinta profesorului universitar de a impartasi cu europenii metodele americane de management. 40 de ani mai tarziu, Davosul gazduieste 2.500 de invitati atent alesi.

Ocazia are conotatii economice importante, fiind considerata o scena pentru teoriile liberale anglo-saxone, pe care "defileaza" principalii actori ai capitalismului mondial.

Insa Klaus Schwab se distanteaza de aceasta imagine, promovand dimensiunile ecologiste, sociale si umanitare ale forumului.

Liberal in suflet, profesorul universitar, care zambeste rar, stie sa isi adapteze discursul la interlocutorii sai, explica un om de afaceri. Intotdeauna serios, el a dat asigurari recent, in engleza cu un accent german puternic: "Trebuie facut in asa fel incat reformele necesare sa continue", explicand ca vrea sa "confrunte liderii" cu esecurile lor in domeniul finantelor.

Dar nu pune modelul economic in sine sub semnul intrebarii si este prudent in ceea ce priveste pozitiile sale. "Nu este atat un om al ideilor, cat, fundamental, un om al puterii", a subliniat omul de afaceri.

Klaus Schwab este patronul unei structuri importante, WEF, care are 400 de angajati anual si gestioneaza un buget de 129 de milioane de franci elvetieni (95 de milioane de euro).

Putini sunt cei care isi pot imagina forumul dupa retragerea fondatorului sau. Intrebat de Bilan, Schwab, in varsta de aproape 72 de ani, respinge aceasta perspectiva: "Din punct de vedere fizic, sunt in plina forma. Inot in fiecare dimineata". Si adauga, ca o provocare: "Nu am vazut pe nimeni oprindu-se din motive de varsta".

NewsIn