Forumul de la Davos reuneste timp de cinci zile oameni de afaceri si politicieni importanti

Data publicarii: 26-01-2010 | International

Forumul de la Davos reuneste in fiecare an, in muntii Elvetiei, o paleta unica de oameni de afaceri importanti si lideri politici, care dezbat problemele planetei si discuta de mersul afacerilor lor, comenteaza AFP.

Adesea acuzata ca promoveaza o viziune exclusiv capitalista si liberala a lumii, reuniunea organizata din 1971 de Forumul Economic Mondial (WEF) este considerata un "rendez-vous" al celor bogati si al celor puternici.

Numai pentru a participa, oamenii de afaceri au nevoie de un buget consistent: cele mai mari 1.000 de companii din lume, potrivit topului revistei Fortune (bazat pe cifra de afaceri) platesc anual o cotizatie de 42.500 de franci elvetieni (28.800 de euro) pentru a fi membre ale WEF si 19.638 de franci elvetieni (13.300 de euro) pentru ca reprezentantul conducerii lor sa mearga la Davos.

Circa 100 de multinationale platesc 500.000 de franci elvetieni pe an (339.000 de euro) pentru a fi "parteneri strategici".

Obiectivul declarat al WEF este, nici mai mult nici mai putin, decat "imbunatatirea situatiei lumii", iar reuniunea sa anuala este o ocazie pentru numeroase anunturi filantropice.

In timpul Forumului, micul oras Davos este invadat de peste 2.500 de participanti (oameni de afaceri, politicieni, ONG-uri si oameni de stiinta) si de sute de jurnalisti si este inconjurat de un dispozitiv de securitate important, format din 5.000 de militari.

Peste 200 de dezbateri marcheaza cele cinci zile ale reuniunii, de la "Regandirea securitatii energetice" pana la "Economia fericirii".

Insa Forumul reprezinta in primul rand o ocazie pentru marii patroni sa se intalneasca intr-un cadru informal.

Evenimentul, infiintat de profesorul de economie Klaus Schwab si gestionat de o organizatie privata, reuneste la a 40-a sa editie 30 de sefi de stat si de guvern, precum si numerosi ministri. Sunt asteptati, printre altii, presedintele francez Nicolas Sarkozy, cel brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si seful Guvernului spaniol Jose Luis Zapatero.

De-a lungul istoriei, Davos a permis unele progrese: semnarea unei declaratii greco-turce in 1988, o intalnire Klerk-Mandela in 1992 sau un acord Peres-Arafat in 1994. Au existat, insa, si dispute, precum cea din 2009, dintre premierul turc Recep Tayyip Erdogan si presedintele israelian Shimon Peres.

Reuniunea anuala a WEF reprezinta si o succesiune de cocktailuri si receptii care ar urma, dupa austeritatea din 2009, sa isi regaseasca fastul de dinainte de criza.

NewsIn