Vom sti preturile reale ale caselor si terenurilor abia in vara

Data publicarii: 27-01-2010 | Imobiliare

Romanii care se gandesc sa-si cumpere o casa sau un teren anul acesta vor plati pretul corect, si nu din cauza scaderilor de preturi, ci pentru ca piata imobiliara autohtona va avea in sfarsit un reper oficial. Pana la mijlocul anului, Institutul National de Statistica (INS) va definitiva indicatorul pietei imobiliare, pe baza preturilor declarate ale tranzactiilor comunicate de notarii publici, au declarat pentru Gandul reprezentantii INS.

Indicele va avea acoperire nationala

Gratie acestui indicator, cine este in cautarea unei locuinte intr-o anumita localitate va putea afla cat s-a platit pentru o proprietate similara din acea zona si astfel va plati un pret comparabil. Elaborarea acestui instrument atat de util s-a dovedit a fi un demers dificil intr-o perioada in care tranzactiile s-au imputinat, spun specialistii implicati in acest proiect. "Pentru inceput, raportarea se va face la datele din 2009, urmand sa facem, probabil, o medie cu informatiile din 2010. Nu este atat de simplu sa definitivezi un asemenea indicator, mai ales ca preturile trebuie incadrate si pe zone, dar si in functie de tipul constructiei", ne-a declarat Cristina Mali, cercetator in cadrul INS.

Pentru inceput, va fi gata "precursorul" indicatorului

Daca locuinte s-au mai tranzactionat totusi in 2009, piata terenurilor a fost aproape inghetata, fiind zone in care nici vorba de vanzari de pamant. In acest caz, contractele care s-au parafat in judetul Ilfov, de exemplu, nu pot furniza informatii relevante pentru intreaga piata, pentru ca nu se face o medie a preturilor, explica Mali.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: