Guvernul mai poate da un miliard de euro garantii pentru afacerile companiilor private

Data publicarii: 27-01-2010 | Economie

Autoritatile romane vor avea un miliard de euro in plus pentru a acorda garantii de stat, fata de suma aprobata initial.

Guvernul a obtinut de la delegatia Fondului Monetar International (FMI) o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an, potrivit lui Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, citat de Mediafax.

In cadrul vizitei delegatiei FMI din septembrie anul trecut, acordul stand-by de imprumut dintre Romania si Fond a fost modificat: plafonul de garantii publice permis pentru 2009 a fost majorat pana la 7,7 miliarde de lei, iar pentru 2010 a ajuns la 8,6 miliarde de lei.

Conditia impusa autoritatilor noastre a fost ca suma ce depaseste plafonul admis initial, de 6 miliarde lei, sa fie alocata garantiilor pentru proiectele de investitii finantate de UE sau de alte institutii financiare.

Ford, primul beneficiar de garantii din 2010

Premierul Emil Boc a discutat cu delegatia FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, la finele saptamanii trecute, posibilitatea majorarii plafonului, precum si extinderea acordarii garantiilor guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene, implementate de administratiile locale si institutiile publice.

"Guvernul Romaniei a folosit si va folosi mecanismul acordarii garantiilor de stat ca o masura de sprijn pentru firmele romanesti si straine, fara nicio discriminare, in aceasta perioada in care economia are nevoie de sustinere", declara Emil Boc, la mijlocul lunii decembrie 2009, in cadrul unei intrevederi cu presedintele Ford Europa, John Fleming.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: