Frica de factura de 10 milioane pe ianuarie a congelat zeci de blocuri

Data publicarii: 27-01-2010 | Actualitate

"Doresc sa anunt cetatenii Capitalei ca facturile pe luna ianuarie 2010 nu vor depasi valoarea celor din ianuarie 2009", a spus ieri directorul RADET Bucuresti, Mihai Becheanu. Precizarea a venit dupa ce administratorii a peste 40 de blocuri s-au "debransat" inchizand vanele de apa calda si caldura din cauza zvonurilor ca vor trebui sa plateasca la intretinere facturi si de zece milioane de lei vechi. "In cursul zilei de luni, am avut peste 40 de sesizari de la proprietarii din diferite blocuri ale Capitalei care reclamau ca nu au apa calda si caldura. In urma verficarilor facute, s-a constatat ca blocurile primeau agent termic, dar administratorii acestora luasera decizia sa inchida vanele de la subsol. Proprietarii n-au stiut de deciziile acestora si ne-au sesizat pe noi", a relatat Mihai Becheanu.

Din calculele presedintelui Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, rezulta ca temperaturile extrem de scazute vor umfla facturile la intretinere cu un procent de maxim 5 la suta. "Anul trecut, in ianuarie, media temperaturilor exterioare a fost de plus 0,3 grade Celsius. Anul acesta, pana la aceasta data, media temperaturilor exterioare este de minus un grad Celsius. Diferenta de 1,3 grade inseamna o crestere de maxim 6-8 la suta a facturilor la apa calda si caldura, ceea ce va insemna o majorare a intretinerii de maxim 5 la suta".

Calculele asociatiilor de proprietari

Potrivit calculelor facute de presedintele Ligii Habitat, pentru o garsoniera locuita de o persoana, factura la apa calda si caldura va fi de maxim 100 de lei fata de 90 de lei anul trecut. Pentru un apartament de doua camere, locuit de doua persoane, factura va fi de 150 de lei fata de 135 de lei cat a venit anul trecut, iar la un apartament de trei camere locuit de trei persoane n-ar trebui sa se plateasca mai mult de 195 de lei fata de 170 de lei in 2009. Acesta n-a exclus posibilitatea sa existe si facturi aberante rezultate fie dintr-un calcul gresit, fie din modul in care asociatiile de proprietari au stabilit coeficientul pentru partile comune.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: