150.000 de firme au probleme financiare din cauza Guvernului, care isi plateste cu intarziere datoriile

Data publicarii: 27-01-2010 | Afaceri

Intarzierile care se inregistreaza in plata sumelor datorate de stat pentru achizitiile publice facute afecteaza in jur de 150.000 de firme din Romania.

Cifra include atat societatile aflate in relatii contractuale directe cu institutiile statului, cat si firmele cu care colaboreaza acestea. Comisia Europeana vrea sa stopeze asemenea practici.

Intarzierea cu care statul isi achita obligatiile catre mediul de afaceri afecteaza aproximativ 150.000 de firme, atat direct, cat si indirect, potrivit estimarilor presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM), Ovidiu Nicolaescu. "Aparent, este numai o firma sau doua in fata, dar in spate mai sunt 10. Dupa opinia mea, sunt in jur de 150.000 de firme afectate", a spus acesta. In relatii contractuale directe cu institutiile publice se afla aproape 20.000 de firme, in principal societati de constructii, in spatele carora se insira subcontractorii si furnizorii de materiale si echipamente.

Daca luam ca exemplu situatia construirii unui spital, pe langa societatea care a castigat lucrarea isi mai aduc contributia la investitie furnizorii de materiale de constructii, firmele care realizeaza instalatiile sanitare sau de alimentare cu energie electrica, precum si diverse alte lucrari care nu pot fi facute de executant. Astfel, decontarea cu intarziere a lucrarilor nu pune in pericol doar constructorul, ci toate firmele cu care colaboreaza acesta si, implicit, locurile de munca ale angajatilor acestora.

"Deocamdata, nu avem semnale ca situatia s-ar imbunatati. In continuare, statul are intarzieri la plata datoriilor de ordinul lunilor sau chiar de un an. Speram ca statul va folosi banii de la Banca Mondiala si de la FMI nu numai sa plateasca salarii si pensii, ci sa si achite aceste datorii, care provoaca blocaje in economie si chiar pun in pericol existenta unor firme", a explicat pentru "Financiarul" Ovidiu Nicolaescu. Cuantumul datoriilor acumulate de autoritatile publice se ridica la peste un miliard de euro, potrivit estimarilor reprezentantilor mediului de afaceri, cea mai mare parte din suma fiind datorata societatilor de constructii.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: