BM nu precizeaza cand va livra urmatorul imprumut, subliniind intarzierile legislative din Romania

Data publicarii: 27-01-2010 | Economie

Banca Mondiala anunta, intr-un comunicat remis dupa finalul evaluarii comune cu FMI si CE, ca sunt necesare actiuni legislative pentru masurile de reforma prevazute in programul cu Romania si ca echipa institutiei va reveni la Bucuresti "pe masura ce se avanseaza in aceasta directie".

"Se inregistreaza progrese semnificative, iar echipa Bancii Mondiale a apreciat pozitiv eforturile sustinute depuse de Guverul Romaniei in vederea realizarii programului de reform convenit. Mai multe dintre masurile de reforma sprijinite prin programul DPL (Programul de Imprumuturi pentru Politicile de Dezvoltare, n.r.) necesita actiuni legislative, iar echipa Bancii Mondiale va reveni la BucureSti pe masura ce se avanseaza in aceasta directie", se spune in comunicat, care arata concluziile discutiilor purtate la Bucuresti de echipa Bancii Mondiale, condusa de Swati Ghosh, economist principal in cadrul institutiei.

Banca Mondiala nu precizeaza, insa, cand ar putea livra urmatorul imprumut, de circa 350 milioane euro, din programul convenit cu Romania.

Banca Mondiala a acordat deja Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro, din cadrul acestui program in valoare totala de 1 miliard de euro. Acesta a fost aprobat de boardul institutiei in 16 iulie 2009 si eliberat in 20 octombrie.

Al doilea imprumut, de circa 350 milioane euro, urma initial sa fie aprobat de boardul Bancii Mondiale pana la sfarsitul anului trecut, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010, insa calendarul nu a putut fi respectat din cauza crizei politice din Romania.

"Actiunile legislative" la care face trimitere comunicatul Bancii Mondiale se refera la cele doua legi cheie in reforma sectorului bugetar din Romania, respectiv legea salarizarii unice, la care lipsesc norme clare de aplicare, si noua lege a pensiilor publice,

Marti, reprezentantii Bancii Mondiale au solicitat, intr-o intalnire cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, ca proiectul de lege a pensiilor sa ajunga in Parlament cel tarziu la inceputul lunii februarie, iar grila unica de salarizare sa fie definitivata in cel mai scurt timp.

Banca Mondiala urmareste, prin programul cu Romania, in special reforma sectorului public si domeniul asistentei sociale, spre deosebire de FMI si CE, care se concentreaza mai ales pe obiective fiscale si macroeconomice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: