Vladescu: Cifra de 1 milion de someri si 100.000 bugetari disponibilizati nu exista in analizele MFP

Data publicarii: 29-01-2010 | Economie

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu crede ca anul acesta vor fi mai multi someri decat in 2009 si sustine ca cifra de un milion de someri si cea de 100.000 de bugetari disponibilizati nu exista in niciun calcul si in nicio analiza a Ministerului Finantelor.

"Niciodata cifra de un milion de someri nu a existat si nici cea de o suta de mii (bugetari disponibilizati, n.r.). Aceasta cifra nu exista nicaieri, in niciun calcul si nicio analiza", a afirmat Vladescu.

El a adaugat ca MFP isi propune sa creeze noi locuri de munca si ca nu crede ca la finalul acestui an Romania va avea mai multi someri decat in 2009, fara a da insa o estimare.

"Cifra finala o veti vedea la final", a mai spus Vladescu.

Ministrul Finantelor declara, insa, in prima jumatate a acestei luni ca proiectul de buget pe anul 2010 prevede scaderea numarului de posturi in sistemul bugetar cu circa 100.000. "Este vorba despre scaderea numarului de posturi cu circa 100.000", a spus Vladescu, intrebat cati bugetari ar uma sa plece din sistem, potrivit proiectului de buget aprobat de Guvern.

Anterior, in 22 decembrie, la audierile din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament, Vladescu declara ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 in 2010. "Conform proiectului de buget, sunt sub 100.000 de angajati", preciza Vladescu, mentionand ca unele reduceri de personal vor veni pe cale naturala, prin neangajare pe posturile care se elibereaza.

Cateva zile mai tarziu, ministrul Muncii Mihai Seitan afirma ca evaluarile actuale arata ca circa 70-80 de mii de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate in 2010, dar sustinea ca rata somajului din Romania se va reduce in 2010, pe fondul stabilizarii situatiei economice.

Guvernul a adoptat saptamana trecuta un act normativ privind standardele de cost pentru serviciile sociale, prin care s-a stabilit ca aproximativ 3.000 din cei 32.000 de angajati din sistemul de protectie sociala isi vor pierde locurile de munca in 2010. Prin standardele de cost sunt stabilite sumele necesare functionarii institutiilor publice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: