China, pe cale sa devina prima forta mondiala si in domeniul stiintei

Data publicarii: 29-01-2010 | International

China a consemnat in ultimele trei decenii cea mai semnificativa crestere in domeniul cercetarii stiintifice si este pe punctul de a depasi tari cu o veche traditie si cu investitii consistente in cercetare, arata un studiu comandat de Financial Times.

In momentul de fata, China se afla imediat dupa Statele Unite ale Americii, iar, daca isi va continua ritmul actual  de crestere, va deveni pana in 2020 principalul producator de date stiintifice, conform calculelor facute de Jonathan Adams, analist al Thomas Reuters.

Autorii studiului au indexat articolele stiintifice aparute in peste 10.500 jurnale de specialitate din intreaga lume incepand cu 1981. Pe langa numarul insemnat de materiale publicate de cercetatorii chinezi, se constata totodata si marirea constanta a gradului de deschidere al acestora, 9% din articole avand si un colaborator american.

Analistii considera ca avansul stiintific sustinut al Chinei are trei explicatii: investitiile guvernamentale uriase, buna circulatie a datelor dinspre laboratoare spre aplicatiile comerciale si eficienta cu care guvernul foloseste si atrage masiva diaspora stiintifica din SUA sau Europa.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: