Almunia afirma ca Bruxelles-ul nu are un plan B pentru Grecia si ca aceasta nu risca falimentul

Data publicarii: 29-01-2010 | International

Factorii de decizie ai Uniunii Europene nu au un "plan B" de a ajuta Grecia, a anuntat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, incercand sa ii convinga pe investitori ca guvernul Greciei este capabil sa reduca deficitul bugetar, cel mai mare din UE, relateaza Bloomberg.

"Nu se pune problema unui program de salvare", a declarat Almunia, la forumul economic de la Davos. "Grecia nu va intra in incapacitate de plata. In zona euro, aceasta posibilitate nu exista", a adaugat el.

Obligatiunile emise de Grecia s-au ieftinit, in contextul temerilor legate de nevoia unui ajutor de la Uniunea Europeana. Premierul George Papandreou a declarat joi ca Grecia este afectata de zvonurile din pietele financiare si a precizat ca nu incearca sa obtina un imprumut de la partenerii europeni.

Almunia a sustinut ca articolele aparute in presa, ce indicau ca tarile din zona euro discuta un pachet de salvare pentru Grecia, sunt doar rodul goanei dupa senzational.

Publicatia Handelsblatt a citat un proiect de document european, care ar indica faptul ca ministrii de finante din zona euro sunt foarte ingrijorati de stabilitatea regiunii, din cauza problemelor din Grecia si din alte tari.

"Nu cautati documente secrete care nu exista", a spus Almunia.

Pietele valutare si de credit au reactionat, insa, la scaderea increderii investitorilor in Grecia. Euro s-a depreciat la un minim al ultimelor sase luni, de 1,3913 dolari, dupa ce a pierdut 2,4% in acest an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: