Ajutoarele guvernamentale acordate bancilor au incurajat comportamentele riscante

Data publicarii: 01-02-2010 | Finante-Banci

TARP, programul guvernamental de salvare a sectorului financiar american in perioada crizei, incurajeaza comportamentul riscant al institutiilor de credit, potrivit autoritatii care supravegheaza aplicarea planului, citata de Reuters.

Conform raportului trimestrial realizat de Office of the Special Inspector General al TARP, companiile financiare care in 2008 erau considerate prea mari pentru a fi lasate sa esueze nu au facut decat sa devina si mai mari, hranindu-se din banii publici obtinuti din program.

Documentul mentioneaza ca autoritatile nu au reusit sa corecteze principalele probleme care au dus la declansarea crizei financiare, in ciuda investitiilor uriase, de peste 1.000 miliarde dolari.

"Premiza companiilor financiare rezumata in fraza "in cazul in care castig e bine pentru mine, in caz ca nu, ma salveaza guvernul", a dus la convingerea in interiorul pietei ca autoritatile vor interveni atunci cand va fi necesar pentru a salva institutiile importante", se arata in raport.

"Chiar daca programul a salvat sistemul financiar de la colaps in 2008, absenta unor reforme eficiente face ca drumul pe care mergem sa fie in continuare problematic", concluzioneaza expertii comisiei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: