Tensiuni intre Germania si Elvetia dupa ce o persoana necunoscuta s-a oferit sa vanda date despre 1.500 evazionisti

Data publicarii: 01-02-2010 | International

La sfarsitul saptamanii trecute Germania a primit o oferta care a divizat politicienii locali in doua tabere si a tensionat relatiile cu Elvetia: o persoana necunoscuta vrea sa vanda germanilor detalii despre 1.500 evazionisti fiscali, care isi ascund averile in Elvetia, scrie New York Times.

Oferta, adusa la cunostinta autoritatilor germane printr-o informare trimisa cotidianului conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, a provocat nemultumiri in randul oficialilor elvetieni care eticheteaza aceste informatii drept "bunuri furate", iar cumpararea lor nu poate fi decat ilegala.

"Daca Germania accepta sa plateasca pentru astfel de bunuri, relatiile dintre cele doua tari vor fi serios afectate", a declarat in cadrul unei conferinte desfasurate la Formul Economic Mondial de la Davos, Ueli Maurer, ministrul elvetian al apararii.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, informatorul neidentificat a trimis fiscului german date despre cinci evazionisti pentru a demonstra ca informatiile pe care le detine sunt valabile.

Oferta a divizat politicienii germani. In timp ce cancelarul Angela Merkel si liderii Partidului Crestin Democrat recomanda precautie sau privirea ofertei ca pe o "recompensare a furtului", reprezentantii social-democratilor spun ca ar trebui incheiata o intelegere.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: