Creditarea excesiva ar putea ameninta stabilitatea bancilor din China, avertizeaza OCDE

Data publicarii: 02-02-2010 | International

Excesul creditarii bancare in China ar putea ameninta stabilitatea institutiilor financiare ale celei de-a treia economii a planetei, a avertizat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), intr-un raport referitor la reforme structurale si ale pietelor, potrivit AFP.

In acelasi raport, OCDE subliniaza performantele economice ale Chinei, care au iesit in evidenta in urma recesiunii globale.

"China s-a indepartat rapid (de criza) si a fost un motor de crestere pentru economia mondiala", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan, care este si vicesecretar al general al organizatiei, la prezentarea raportului intr-o conferinta de presa la Beijing.

Redresarea s-a datorat in principal masurilor anticriza luate de guvern, care s-au axat la randul lor pe investitii in infrastructura si pe creditare, pe care Beijingul a mizat anul trecut.

"Dar in timp ce bancile chineze au fost protejate pana in prezent de incetinirea inregistrata la nivel mondial, accelerarea imprumuturilor de la inceputul lui 2009 a adus riscul unei noi cresteri a imprumuturilor neperformante in anii urmatori", se mai arata in studiu.

OCDE este preocupata, de asemenea, de cresterea rapida a presiunilor inflationiste, potrivit economistului Richard Herd. "Suntem multumiti ca riscurile deflationiste care erau semnificative s-au risipit, dar acum riscurile inflationiste apar intr-un mod ingrijorator", a spus el, subliniind ca evolutia acestora ar trebui sa fie supravegheata indeaproape.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: