La bancile mari nici dobanda de 7% nu ajunge pentru a ieftini creditul in lei la o singura cifra

Data publicarii: 04-02-2010 | Finante-Banci

Bancherii dau ca sigura o reducere a dobanzilor la depozitele in lei dupa semnalul transmis de BNR, chiar de pana la un punct procentual, insa la credite o ieftinire semnificativa este conditionata de imbunatatirea perceptiei de risc, adica de o temperare a neperformantelor.

La randul lor, analistii financiari oscileaza de la a considera miscarea BNR drept oportuna pana la a o interpreta ca o dovada de teama, dupa ce piata si-a creat in ultimele zile asteptari pentru un pas chiar mai hotarat de relaxare - fie o taiere de dobanda mai mare de jumatate de punct procentual, fie un mix cu o reducere a rezervelor minime obligatorii, care ar fi lasat mai multi lei pe piata.

"Decizia BNR este doar unul dintre punctele de reper pe care bancile le iau in considerare cand opereaza modificari. Nu e ceva ce se transmite automat", spune Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata. El noteaza ca bancile trebuie sa ia in calcul si riscurile mari, reflectate deja in cresterea provizioanelor.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: