MFP propune un mecanism de garantii pentru ca beneficiarii de bani UE sa ia mai usor credite

Data publicarii: 05-02-2010 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice vrea sa implementeze un mecanism de garantare pentru beneficiarii de fonduri UE ce nu-si pot asigura banii necesari din surse proprii, fondul de garantare mandatat de minister urmand sa emita garantii in numele statului in favoarea bancilor pentru acordarea de credite.

"Avand in vedere dificultatile pe care le intampina anumite categorii de beneficiari in contractarea imprumuturilor pentru asigurarea acestei contributii proprii, Ministerul Finantelor Publice propune implementarea unui mecanism de garantare dedicat acelor beneficiari de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop", potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de MFP.

Potrivit proiectului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) este mandatat sa emita garantii in numele si in contul statului in favoarea finantatorilor participanti in program, care vor acorda credite beneficiarilor eligibili. Plafonul de garantare propus pentru aceasta schema va fi aprobat prin hotarare de guvern, pentru fiecare exercitiu financiar.

Beneficiarii programului de sprijin pot fi unitatile administrativ teritoriale care implementeaza proiecte finantate din fonduri europene si operatorii regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare.

Proiectele trebuie sa se refere la infrastructura rutiera, infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructura pentru managementul deseurilor, infrastructura destinata educatiei si infrastructura in domeniul sanatatii.

Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii finantarilor garantate si pentru finantatorii participanti in program vor fi stabilite prin hotarare de guvern. Un beneficiar va putea accesa acest mecanism de maximum doua ori.

MFP propune, de asemenea, reglementarea unui mecanism care sa previna executarea garantiilor, constand in sistarea alimentarii bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru unitatile administrativ-teritoriale beneficiare, pana la achitarea obligatiei restante din imprumutul garantat in cadrul programului de sprijin.

In cazul operatorilor de apa, garantia poate acoperi maxim 80% din valoarea imprumutului fara a fi necesara notificarea Comisiei Europene, se mai spune in proiect.

Potrivit documentului, "instituirea acestui mecanism, in completarea sprijinului substantial pe care Guvernul il acorda beneficiarilor de proiecte prin prefinantari si rambursarea contravalorii TVA aferente cheltuielilor eligibile, contribuie la implementarea cu succes a proiectelor finantate din fonduri structurale, avand in vedere contextul economic si financiar dificil".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: