Fitch a imbunatatit perspectiva a patru banci romanesti, dupa decizia similara privind Romania

Data publicarii: 05-02-2010 | Finante-Banci

Agentia de rating Fitch a imbunatatit de la "negativa" la "stabila" perspectiva si a confirmat ratingurile pentru imprumuturi in cazul BCR, BRD, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, la doua zile dupa ce a luat o masura similara in legatura cu perspectiva ratingului suveran.

"Imprumuturile pe termen lung si ratingurile de sprijin pentru cele patru banci romanesti au la baza sprijinul institutional primit de la bancile mama si sunt limitate de plafonul de tara al Romaniei, de BBB", se arata in comunicatul agentiei de rating.

Fitch a confirmat ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei ale BCR la 'BBB', imbunatatind perspectiva la "stabila", in cazul acestora. De asemenea, agentia a confirmat ratingul pentru imprumuturile in valuta pe termen scurt la F3', cel pentru ratingul individual la 'D' si cel pentru ratingul suport, la '2'.

Pentru celelalte trei banci, Fitch a confirmat ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta la 'BBB', imbunatatind perspectiva la "stabila", a confirmat calificativul pentru creditele in valuta pe termen scurt la 'F3' si l-a confirmat pentru ratingul de sprijin, la '2'. In cazul UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, agentia de evaluare a confirmat ratingul individual la 'D'.

Marti, Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei. Calificativul acordat Romaniei de Fitch este 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), la fel ca si calificativul Standard&Poor's. Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii (investment grade) la finalul lui 2008.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda inca rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: