Vacanta de criza: O saptamana in Grecia sau Bulgaria la 300 de euro

Data publicarii: Astazi, 08-02-2010 | Turism

Ce vor romanii de la vancata de vara din 2010? Concediu in strainatate, zbor dus-intors, o saptamana cazare la hotel de trei-patru stele in sistem all inclusive, spun tour operatorii. Cat sunt dispusi sa plateasca? 300 de euro de persoana. Si au toate sansele sa primeasca ce vor.

Tour operatorii si hotelierii au micsorat deja preturile pachetelor turistice de masa pentru sejurul de vara cu pana la 20%, daca acestea sunt achizitionate in sistemul early booking. In unele cazuri, preturile au scazut cu 30%. Cele mai cautate destinatii vor ramane, ca si in anii precedenti, Grecia si Bulgaria. In continuare, charterele pentru Egipt, Tunisia si Turcia se vor afla in topul preferintelor.

Potrivit operatorilor turistici, bugetul este principalul factor determinant in alegerea concediului de anul acesta. Comparativ cu anul trecut, bugetul maxim a stagnat sau s-a diminuat cu 5%-15%.

"Gradul de interes al turistilor pentru pachetele early booking a crescut de la inceputul anului de aproximativ cinci ori fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Alin Burcea, proprietar Paralela 45, pentru Money Channel.

"Anul acesta, la early booking am oferit gratuit taxele de aeroport, care variaza intre 60 si 100 de euro. In 2009, turistii care cumparau in avans plateau cu 10% mai putin decat pretul initial al sejurului", a declarat Dana Simulescu, reprezentant Best Reisen.

Astfel, un pachet de 400 de euro achizitionat in iarna aceasta poate costa doar 300 de euro. In 2009, acelasi pachet era achizitionat in sistem early booking pentru 360 de euro.

Pe langa reducerea oferita de achizitia unui pachet turistic in sistem early booking, hotelierii au redus si ei pretentiile financiare. In Antalya, de exemplu, un sejur de o saptamana in luna mai costa 260 de euro, fara taxele de aeroport, a mai spus Burcea.

"In unele cazuri, cazarea s-a ieftinit, in medie, cu 10% fata de vara lui 2009" a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania .

In plus, fiecare hotel are propriile oferte speciale: cazare gratuita pentru copii, acces nelimitat la SPA, piscina, chiar si all inclusive la pret de demipensiune.

Desi plecarea cu masina proprie pare o varianta mai accesibila, doar 8% din turisti vor alege in 2010 aceasta varainta, in scadere cu 2% fata de 2009, estimeaza Dana Simulescu.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: