BNR pune in circulatie 500 monede de aur cu tema Istoria aurului - Tezaurul gepidic de la Someseni

Data publicarii: Astazi, 08-02-2010 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune de miercuri in circulatie in scop numismatic 500 de monede de aur, la un pret de 285 lei, cu tema "Istoria aurului - Tezaurul gepidic de la Someseni, Cluj", a anuntat luni banca centrala. intr-un comunicat.

Valoarea nominala a monedelor va fi de 10 lei, forma acestora va fi rotunda, cu marginea zimtata, cu un diametru de 13,92 mm si o greutate de 1,224 grame.

Pretul de 285 lei nu include taxa pe valoare adaugata (TVA) si nici contravaloarea casetelor in care vor fi prezentate.

Aversul prezinta de sus in jos, inscriptia "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI" incadrand stema Romaniei, doua piese din tezaurul de la Someseni, respectiv montura unui inel - la stanga si un pandantiv - la dreapta, precum si anul de emisiune - 2010, iar la exterior, 3 arce de cerc perlate.

Reversul prezinta in centru, reprezentarea pectoralului, piesa cea mai importanta din Tezaurul de la Someseni, iar la exterior, inscriptia "TEZAURUL DE LA SOMESENI", intercalata intre 2 arce de cerc perlate.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio auriu.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea numismatica cu tema Istoria aurului - Tezaurul gepidic de la Someseni, Cluj, va fi realizata prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: