Vladescu spera sa schimbe acordul cu FMI. Economistii se tem ca e vorba de un nou acord

Data publicarii: 09-02-2010 | Economie

Dupa modelul Ungariei, care nu a luat de la Fond toti banii la care avea dreptul prin acord, Romania ar putea la randul ei sa ceara schimbarea acordului din stand-by in precautionary, respectiv dintr-unul care implica primirea de ajutor financiar in unul care implica doar respectarea conditiilor.

Romania ar putea schimba tipul de acord cu FMI din stand-by, care prevede primirea unor sume de bani de la Fond, in "precautionary", care impune doar respectarea anumitor cerinte ale institutiei internationale, fara ca statul roman sa mai beneficieze de sprijin financiar.

Anuntul a fost facut de Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, care a precizat ca spera ca acest lucru sa se intample dupa urmatoarea vizita oficiala a FMI in Romania, dar ca este inca prea devreme pentru a detalia acest subiect. "Este prea devreme sa putem spune daca vom schimba aranjamentul dupa urmatoarea evaluare. Speram sa putem trece la un acord de tip precautionary, pentru ca aceasta ar insemna ca economia globala este in revenire si ca economia romaneasca si-a revenit", a declarat Vladescu, citat de Mediafax.

Exemplul Ungariei

Posibilitatea ca Romania sa nu foloseasca integral cele aproape 13 miliarde de euro a fost exprimata recent de catre agentia de rating Moody's, care a sugerat ca oficialii de la Bucuresti ar putea lua exemplul omologilor de la Budapesta, care au pus punct inainte de termen acordului de 20 de miliarde de euro cu FMI.

Unii economisti sustin insa ca din moment ce ultima transa de la FMI, de circa un miliard de euro, va ajunge la Bucuresti in martie anul viitor, Romania nu are timp sa renunte la acordul stand-by de acum si ca acordul despre care vorbeste Vladescu ar putea fi, cel mai probabil, unul nou, separat de cel care expira in 2011.

Serbanescu: se anunta de fapt un nou acord

"Acordul se termina, din punctul meu de vedere, in momentul in care FMI ne da si ultima transa de bani. Iar aceasta vine la inceputul anului viitor. Declaratia domnului Vladescu este o veste proasta. El incearca sa pregateasca terenul pentru un nou acord. Ca el va veni peste cel de acum sau la finele lui conteaza mai putin. Acest acord de tip «precautionary» inseamna ca respecti regulile FMI fara a primi insa bani de la Fond, bani care sunt luati la o dobanda mica", a declarat pentru Gandul Ilie Serbanescu, analist economic. El a precizat ca in ceea ce priveste problema orgoliului, a faptului ca Romania ar putea arata investitorilor straini ca economia isi revine si nu mai este nevoie de ajutor FMI, aceasta nu mai poate fi abordata, sub nicio forma, din momentul in care s-a semnat acordul anul trecut. "Ce orgoliu? Nu se mai pune problema de orgoliu dupa ce ai semnat ce ai semnat anul trecut", spune Serbanescu. Analistul economic sustine, in plus, ca se teme ca nu cumva sa fie vorba despre un nou acord necesar pentru a-l plati pe cel vechi. "In spirala saracirii prin indatorare, adica a acoperirii imprumuturilor vechi cu altele mai noi am intrat de anul trecut. Ma tem ca s-ar putea pune problema unui nou acord necesar pentru a-l plati pe cel vechi", spune el.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: