PwC: Guvernul are oportunitatea de a face o reforma a fiscalitatii bazata pe flexibilitate

Data publicarii: 09-02-2010 | Finante-Banci

Guvernul trebuie sa profite de oportunitatea de a face o reforma a fiscalitatii bazata pe flexibilitate, dar pentru aceasta are nevoie de vointa politica in implementarea masurilor si de comunicare cu investitorii despre cum ar trebui sa arate un sistem solid de fiscalitate.

"Guvernul ar trebui sa initieze o dezbatere aprofundata cu mediul de afaceri asupra modului cum ar trebui sa arate un sistem solid de fiscalitate predictibil si competitiv", a spus marti reprezentantul PricewaterhouseCoopers Romania, Peter de Ruiter.

El a insitat, totodata, pe imbunatatirea sistemului de colectare, in sensul ca ar trebui impuse masuri echitabile de strangere a impozitelor.

Peter de Ruiter a aratat ca, potrivit datelor de la Agentia Nationala de Adminsitrare Fiscala (ANAF), numai 70% din impozitele care pot fi stranse sunt efectiv colectate si a subliniat ca implementarea legii fiscalitatii ar urma sa ajute guvernul la imbunatatirea colectarii.

Despre nivelul scazut de colectare a vorbit si avocatul Gabriel Biris, care a sustinut ideea largirii bazei de colectare si diminuarea nivelului evaziunii fiscale. "In prezent, nivelul evaziunii fiscale este la cel mai mare nivel vazut vreodata in Romania", a explicat Biris.

La randul sau, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), Sorin Mindrutescu, a precizat ca in urma discutiilor anterioare de la Ministerul Finantelor Publice (MFP), inclusiv cu Fondul Monetar International, au fost transmise numeroase propuneri de amendamente la Codul Fiscal, precum si zece principii pentru regandirea intregii filosofii fiscale din Romania.

Totusi, el a avertizat ca "daca ne bazam pe Guvern, vom avea un an lent. Este nevoie de spirit anteprenorial".

Pentru sustinerea climatului de afaceri, Peter de Ruiter a evidentiat impactul bun al programului Prima Casa si a propus introducerea deductibilitatii fiscale pentru dobanda platita de persoanele fizice la creditele imobiliare.

"O astfel de masura simpla ar putea fi introducerea deductibilitatii fiscale pentru dobanda platita de persoanele fizice pentru creditele imobiliare. Pentru bugetul de stat, impactul unei astfel de masuri ar fi nesemnificativ, dar pentru consumatori ar putea influenta decisiv decizia de a cumpara sau nu o casa", a sustinut reprezentantul PwC Romania.

El a mai estimat ca o astfel de masura de stimulare ar putea reprezenta "un balon de oxigen" pentru sectorul constructiilor si chiar pentru intreaga economie si ar putea duce la relansarea cresterii economice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: