Bancile prefera o dobanda de 3,5% de la BNR in locul uneia de 20% de la clienti

Data publicarii: 10-02-2010 | Finante-Banci

In ianuarie bancherii au pus deoparte, sub forma de depozite, la BNR echivalentul in lei a peste 13 miliarde de euro, bani pe care ii au in plus. Bancile comerciale primesc pentru sumele depuse in vistieria bancii centrale in ianuarie o dobanda de 3,5% pe an. Daca ar fi dat credite in lei din aceste sume, bancherii ar fi putut obtine si dobanzi anuale efective (DAE) si de 20% pe an sau chiar mai mult de la clientii persoane fizice sau juridice.

Suma depusa de banci la BNR in ianuarie este cea mai mare de acest tip din ultimii trei ani. Practic, bancherii recunosc, in cifre cel putin, ca in piata monetara nu se mai poate vorbi despre lipsa banilor, ci mai degraba despre un exces de lichiditate, semnalat, de altfel, si de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei. "Excesul de lichiditate a aparut peste noapte in luna ianuarie, dupa ce luna decembrie arata deficite de lichiditate", a declarat atunci guvernatorul.

Pana la finele anului trecut bancherii declarau ca nu se poate relua creditarea pentru ca nu sunt suficienti bani in piata, ceea ce duce la cresterea dobanzilor interbancare si a bonificatiilor la creditele acordate mediului privat.

In ultimele doua luni, concomitent cu reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR, bancherii au inceput sa taie din dobanzile percepute la creditele in lei, de cele mai multe ori fiind vorba despre o reducere de 2-3 puncte procentuale.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: