Biris: Statul ii cocoseaza cu taxe si impozite tot pe cei care platesc

Data publicarii: 10-02-2010 | Finante-Banci

Romania se confrunta cu un nivel ridicat al evaziunii fiscale, insa la nivelul Guvernului nu exista o strategie care sa aiba in vedere diminuarea acesteia, ci dimpotiva Guvernul nu face altceva decat sa colecteze cat mai mult tot de la cei care platesc, a declarat Gabriel Biris, managing-partner al casei de avocatura Biris-Goran.''Guvernul se uita  doar cum sa colecteze mai mult la buget tot de la cei care platesc, fara a avea insa un plan care sa vizeze mai degraba combaterea nivelului ridicat de evaziune fiscala'', a spus Biris in cadrul forumului Tax, Law & Lobyy.

In plus, acesta  a atras atentia asupra faptului ca, in acest moment, mai mult ca oricand este nevoie de activitati proactive,  care sa contibuie in acest fel la redresarea economica de care se tot vorbeste.

Pe de alta parte, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC Romania, Peter de Ruiter a mentionat faptul ca pentru a mari incasarile bugetare, Guvernul ar putea recurge si la cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) inca din acest an cu 1-2 procente, de la nivelul actual de 19%.

"Ati fi surprinsi ce impact poate avea cresterea TVA, chiar si cu un procent. Guvernul ar putea sa ia in calcul aceasta masura cand va vedea ca nu-si poate indeplini tintele de deficit bugetar agreate cu Fondul Monetar International", a declarat Peter de Ruiter. Potrivit acestuia, impactul bugetar "ar fi urias", iar incasarile bugetare ar creste chiar din prima luna dupa implementare. In schimb, impactul ar fi negativ pe termen scurt pentru comunitatea de afaceri, deoarece ar insemna scaderea consumului.

''Majorarea TVA ar duce la cresterea costului vietii''

Pe de alta parte, Gabriel Biris considera ca majorarea TVA nu reprezinta o solutie in acest moment, deoarece aceasta nu ar face altceva decat sa duca la cresterea costului vietii.  "Nu cred ca singura solutie este majorarea TVA. Sper ca Guvernul se va concentra pe largirea bazei de impozitare si nu pe cocosarea celor care deja platesc impozite", a explicat Biris.

In acelasi timp, Peter de Ruiter a subliniat faptul ca Guvernul ar trebui sa ia in calcul in mod serios  implementarea de masuri fiscale care pot stimula anumite comportamente de consum ce pot avea un impact semnificativ asupra relansarii economice. In aceste conditii, Guvernul trebuie sa profite de oportunitatea de a face o reforma a fiscalitatii bazata pe flexibilitate, dar pentru aceasta este nevoie de vointa politica in implementarea masurilor si de comunicare cu investitorii, sustine Peter de Ruiter. "Guvernul ar trebui sa initieze o dezbatere aprofundata cu mediul de afaceri asupra modului cum ar trebui sa arate un sistem solid de fiscalitate predictibil si competitiv", a mai spus reprezentantul PricewaterhouseCoopers Romania.

Totodata acesta a insistat, asupra faptului ca trebuie imbunatatit sistemul de colectare, in sensul ca ar trebui impuse masuri echitabile de strangere a impozitelor. Peter de Ruiter a aratat ca, potrivit datelor de la Agentia Nationala de Adminsitrare Fiscala (ANAF), numai 70% din impozitele care pot fi stranse sunt efectiv colectate si a subliniat ca implementarea legii fiscalitatii ar urma sa ajute Guvernul la imbunatatirea colectarii.

Despre nivelul scazut de colectare a vorbit si avocatul Gabriel Biris, care a sustinut ideea largirii bazei de colectare si diminuarea nivelului evaziunii fiscale. "In prezent, nivelul evaziunii fiscale este la cel mai mare nivel vazut vreodata in Romania", a explicat Biris.

''Daca ne bazam pe Guvern, vom avea un an lent''

La randul sau, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), Sorin Mindrutescu, a precizat ca in urma discutiilor anterioare de la MFP, inclusiv cu FMI, au fost transmise numeroase propuneri de amendamente la Codul Fiscal, precum si 10 principii pentru regandirea intregii filosofii fiscale din Romania. Totusi, acesta a avertizat ca "daca ne bazam pe Guvern, vom avea un an lent. Este nevoie de spirit anteprenorial".

Pentru sustinerea climatului de afaceri, Peter de Ruiter a evidentiat impactul bun al programului Prima Casa si a propus introducerea deductibilitatii fiscale pentru dobanda platita de persoanele fizice la creditele imobiliare.

"O astfel de masura simpla ar putea fi introducerea deductibilitatii fiscale pentru dobanda platita de persoanele fizice pentru creditele imobiliare. Pentru bugetul de stat, impactul unei astfel de masuri ar fi nesemnificativ, dar pentru consumatori ar putea influenta decisiv decizia de a cumpara sau nu o casa", a sustinut reprezentantul PwC Romania.

Totodata acesta a subliniat faptul ca o asemenea masura de stimulare ar putea reprezenta "un balon de oxigen" pentru sectorul constructiilor si chiar pentru intreaga economie si ar putea duce la relansarea cresterii economice.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: