ING: Finantele s-ar putea imprumuta de pe piata in 2010 la aproape jumatate din costurile din 2009

Data publicarii: 11-02-2010 | Finante-Banci

Ministerul de Finante s-ar putea imprumuta in 2010 la aproape jumatate din costurile aferente anului trecut, desi va avea o mare nevoie de lichiditati, in conditiile rostogolirii unei datorii scadente de 31 miliarde lei si ale acoperirii unor nevoi bugetare de 33 miliarde lei, sustin analistii ING.

"Optimismul nostru se bazeaza cu precadere pe reluarea acordului cu FMI si UE si pe faptul ca multe dintre tensiunile politice s-au diminuat dupa alegerile prezidentiale. Acestea par sa fi imbunatatit perceptia investitorilor referitor la Romania si au permis relaxarea politicii monetare, in concordanta cu procesul actual de dezinflatie si cu activitatea economica schiopatanda", au explicat analistii ING intr-un raport publicat miercuri.

ING mai sustine ca estimarea sa se bazeaza pe lichiditatile globale "generoase", insa optimismul este moderat de faptul ca randamentele au fost semnificativ ajustate de la inceputul acestui an. "Credem ca potentialul de scadere este limitat la 1 punct procentual, dar vedem riscuri de crestere cauzate atat de factori interni, cat si externi", se mai precizeaza in raport.

Pe langa imprumuturile de pe piata locala, ministerul se poate finanta si din exterior, reaminteste ING, care face referire la anuntul MFP privind intentia de a emite euroobligatiuni de aproximativ 1 miliard euro la finalul acestei luni.

"Iesirea pe pietele internationale pare probabila in actualul context al nivelului CDS-urilor (CDS-urile pentru Romania au scazut cu 100 puncte de baza pentru emisiunile pe cinci ani fata de media anului trecut si cu 500 puncte de baza fata de varful inregistrat in 2008) si dupa licitatiile de succes derulate de Polonia, Ungaria si Lituania", se mai arata in raportul ING.

Fonduri suplimentare ar urma sa provina din pachetul de asistenta financiara internationala. Fondul Monetar International (FMI) va rambursa probabil urmatoarele transe in a doua parte a lunii februarie, iar Comisia Europeana (CE) ar putea elibera ulterior urmatoarea transa, astfel ca Romania ar trebui sa primeasca 3,3 miliarde euro, din care 2,2 miliarde euro ar putea fi folosite pentru buget.

Ministerul de Finante ar mai putea beneficia si de alte 2,35 miliarde euro de la CE, daca acordul stand-by cu institutiile financiare internationale va continua.

"Tinand cont de aceste fluxuri de bani, statul ar putea avea nevoie de 'numai' 37 miliarde euro de pe piata locala pentru acoperirea nevoilor bugetare pe termen scurt si a datoriilor ajunse la scadenta in 2010. Emisiuni lunare de putin mai mult de 3 miliarde lei ar putea fi luate cu usurinta de pe piata, in conditiile in care sentimentul fata de Romania nu se inrautateste", sustine ING, care apreciaza ca randamentele pentru acestea ar putea ramane atractive.

MFP a luat anul trecut de pe piata interna 65 miliarde lei, in cadrul licitatiilor din ultimele doua luni randamentele fiind de 10% pe an. De la inceputul acestui an, randamentele au scazut pana la 7,48% pe an.

Semnalele de consolidare fiscala ar urma sa reprezinte un avantaj si ar putea duce la imbunatatirea ratingului suveran, actiune pe care ING o vede posibila spre sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2011.

Riscurile sunt moderate, mai sustin analistii. Cele interne ar putea fi cauzate de neindeplinirea angajamentelor fata de FMI si UE si de alegeri anticipate, iar cele externe ar putea avea la baza schimbarea sentimentului la nivel global. Totodata, ING considera ca in conditiile unei cresteri a aversiunii fata de risc ar putea aparea presiuni asupra leului, situatie in care banca centrala ar putea raspunde prin inasprirea politicii monetare.

NewsIn