Prima casa 2: expertii cred ca noua varianta de program va paraliza piata imobiliara

Data publicarii: 11-02-2010 | Imobiliare

"Prima casa" pentru apartamentele vechi va fi mentinuta la "cota de avarie", in timp ce pentru constructiile noi promisiunile suna mai bine decat posibilitatile reale. Astfel, potrivit ultimelor declaratii ale premierului Emil Boc pe marginea subiectului "Prima casa 2", limita garantiilor guvernamentale stabilita prin program va fi majorata la 70.000-75.000 de euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor.

"Pentru anul 2010, programul «Prima casa» va fi orientat cu prioritate catre constructia de locuinte de la zero. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ. Pe de o parte, partajarea garantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate pana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantii guvernamentale in comparatie cu ce a fost in 2009, si suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesc locuinte de la zero.

Altfel spus, pe romaneste, vor fi mai multe garantii guvernamentale pentru cei care construiesc locuinte de la zero decat pentru cei care cumpara locuinte vechi", a spus Boc.

Boc a mai aratat ca plafonul de garantii pentru locuinte noi va fi cel putin dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocat pentru case deja construite.

Dezvoltatorii sunt dezamagiti

Cum vad unii dezvoltatori finantarea constructiilor noi? Valentin Tanase, vicepresedintele Platinum Group, companie care dezvolta un ansamblu de peste 300 de apartamente in Vitan, spune ca Guvernul trebuie sa stimuleze constructiile prin acordarea de credite pe etape pentru ansambluri rezidentiale cu termen de finalizare de maximum 48 de luni.

Astfel, la semnarea precontractului, clientul aduce un avans, iar banca contribuie cu 20% din plafonul garantat de stat. In momentul in care structura este gata, se mai achita 30% din valoarea totala, urmand ca restul de 50% sa fie achitat la incheierea procesului-verbal de predare-primire. "In acest fel, dezvoltatorii nu vor mai fi pusi in situatia de a ramane fara lichiditati si vor continua sa construiasca", declara Valentin Tanase. O alta solutie ar fi incurajarea vanzarii apartamentelor cu o vechime de maximum cinci ani.

Dar nici aceasta varianta nu este acceptata de Guvern, care considera toate locuintele construite pana pe data de 1 ianuarie 2010 drept locuinte vechi. La randul sau, Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn, spune ca daca premierul Boc intelege prin locuinte noi acelea care vor fi finalizate anul acesta si au fost incepute in anii precedenti, masura poate contribui la usoara redresare a pietei imobiliare din Romania.

Daca, in schimb, premierul intelege ca aceste locuinte vor fi reprezentate doar de constructiile incepute din momentul promulgarii legii, vom asista la un program total nesustenabil. "In acest moment, dezvoltatorii nu au de gand sa lanseze proiecte noi din cauza lipsei de lichiditati, iar proiecte de anvergura nu le poti lansa peste noapte", declara Vlasceanu.

Daca cel mai devreme constructia de proiecte noi ar incepe in vara/toamna acestui an, acestea nu vor putea fi predate catre cumparatori mai devreme de cel putin 12 luni. Probabil vor fi stimulate proiectele de foarte mici dimensiuni de genul 10-12 apartamente intr-o vila. "A doua oara consecutiv Guvernul Boc ne demonstreaza ca vrea sa lanseze un program «Prima casa» fara a avea argumente logice si sustenabile in domeniul constructiilor. Se pare ca la Palatul Victoria se considera ca un bloc de apartamente poate fi construit peste noapte!", conchide directorul tIMOn.

Integral in Financiarul