Exporturile - motorul de crestere vizat de marile puteri ale lumii

Data publicarii: 15-02-2010 | International

Administratia Obama elaboreazǎ o strategie de dublare a exporturilor in urmǎtorii cinci ani. Desi a pierdut primul loc ca exportator mondial in favoarea Chinei, Germania isi bazeazǎ dezvoltarea economicǎ din anul curent in primul rand pe cresterea exporturilor. UE inregistreazǎ un somaj extrem, iar consumul rǎmane scǎzut ; preocuparea pentru cresterea exporturilor va cǎpǎta amploare. Romania nu ar trebui sǎ facǎ exceptie; un proces de apreciere a monedei nationale nu ar favoriza aceastǎ strategie.
 
«Majoritatea economiilor puternice ale lumii au avut o serie de evolutii pozitive in cea de-a doua jumǎtate a anului trecut, dar toate aceste state sunt in continuare extrem de preocupate de ritmul in care isi vor reveni dupǎ crizǎ, de diminuarea ratelor de somaj alarmante si de scǎderea deficitelor bugetare care au atins cote record. Din cate se prefigureazǎ, cresterea exporturilor cǎtre pietele emergente va fi unul dintre <> de bazǎ ale dezvoltǎrii economice, la care vor apela nu numai liderii mondiali, ci si o serie de alte tǎri, mai mult sau mai putin orientate cǎtre exporturi inainte de crizǎ», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Administratia Obama a format un grup de experti care sǎ supervizeze dezvoltarea unei strategii nationale care sǎ conducǎ la dublarea exporturilor SUA in urmǎtorii cinci ani, in special cǎtre continentul cu cea mai mare ratǎ de dezvoltare- Asia. Guvernul American are in vedere atat facilitarea accesului companiilor americane la finantarea exporturilor, cat si alte forme de sustinere a acestora pentru a intra pe piete precum Indonezia, China, India si chiar Brazilia, inclusiv demersuri de eliminare a anumitor bariere comerciale.

Germania, cea mai mare economie europeanǎ, a inregistrat anul trecut o scǎdere a exporturilor cu 18,4% fatǎ de 2008 si a pierdut titlul de cel mai mare exportator mondial de bunuri (detinut din 2003) in favoarea Chinei. Autoritǎtile de la Berlin estimeazǎ cǎ Germania va inregistra o crestere economicǎ de 1,4% in acest an, ca urmare a unei asteptate cresteri de 5,1% a exporturilor. "O mare parte dintre tǎrile UE puternic dependente de exporturi (Cehia, Ungaria, Italia etc) aveau ca piatǎ principalǎ de desfacere insǎsi Uniunea Europeanǎ, care nu mai oferǎ un suport performant de crestere, asa incat orientarea acestora cǎtre terte piete este de asteptat sǎ creascǎ nu numai in anul curent, ci si pe termen mediu.

In ceea ce priveste Romania, dependenta sa foarte scǎzutǎ fatǎ de exporturi a fost un factor pozitiv in crizǎ, dar, pentru a stimula revigorarea economicǎ, aceastǎ situatie ar trebui schimbatǎ", a precizat Victor Safta. O monedǎ nationalǎ in proces de apreciere defavorizeazǎ exportatorii, iar Leul inregistreazǎ de la inceputul anului o astfel de evolutie.  In cazul in care Romania va viza, la randul sǎu, o strategie mai mult orientatǎ cǎtre exporturi, "interventiile Bǎncii Nationale in sensul intǎririi Leului ne asteptǎm sǎ fie extrem de reduse", aratǎ analistii X-Trade Brokers.

In cursul lunii trecute, Leul s-a apreciat puternic fatǎ de Euro, iar in februarie moneda nationalǎ si-a pǎstrat avantajul castigat. Oricum, ca evolutie viitoare, analistii de la X-Trade Brokers considerǎ cǎ probabilitatea unei anumite deprecieri a Leului este mai mare decat cea de continuare a procesului de apreciere. "In ultimele patru sǎptǎmani, pe platforma X-Trade Brokers, Leul a evoluat intr-un interval cuprins intre un minim de 4,0637 Lei pentru 1 Euro si, respectiv, 4,1531 Lei pentru 1 Euro; in viitor sunt foarte posibile anumite miscǎri corective si, in lipsa unor evolutii economice pozitive si a unor miscǎri speculative, e de asteptat ca acestea sǎ fie in sensul unei anumite deprecieri a Leului", a arǎtat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: