Grecia ar trebui sa piarda dreptul de vot in UE daca primeste ajutor de la Uniune - consilier german

Data publicarii: 16-02-2010 | International

Grecia ar trebui sa-si piarda drepturile de vot in cadrul Uniunii Europene, in cazul in care va primi un pachet de salvare din partea celorlalte state, a declarat consilierul economic al cancelarului german Angela Merkel, Kurt Lauk, citat de Bloomberg.

Ca membra a Uniunii Europene, Grecia poate sa-si exercite dreptul de veto asupra cerintelor legate de ajutoarele financiare, in cazul in care conditiile ar fi "prea dificile", a declarat presedintele consiliului economic al partidului crestin-democrat (CDU) din Germania, aflat la guvernare.

"In cazul in care o tara este in situatia de a primi ajutoare, trebuie sa introducem o regula care sa ii interzica sa voteze atat timp cat primeste aceste ajutoare, dreptul de vot fiind anulat atat in cadrul consiliului, cat si in orice alta dezbatere", a declarat Lauk, fost parlamentar european, ce a facut parte si din consiliul de administratie al Daimler-Chrysler.

Comentariile lui Lauk subliniaza turbulentele politice care ar aparea in Germania, cea mai mare economie europeana, dar si in alte state, in cazul in care UE ar acorda ajutoare Greciei. Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la Bruxelles pentru a determina Grecia sa ia masuri suplimentare de reducere a deficitului.

Liderii europeni au promis saptamana trecuta ca vor sustine Grecia, fara a detalia insa in ce mod ar consta acest sprijin.

Lauk sustine ca Grecia este reprezentativa pentru tarile care ignora apelurile pentru cresterea competitivitatii. "Mai multe tari au evitat responsabilitatea de a realiza ajustarile structurale necesare intaririi monedei europene", a spus el.

Declaratiile lui Lauk vin in contextul in care ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, a declarat ca a incerca reducerea deficitului este "ca si cum ar schimba cursul Titanicului".

Deficitul public al Greciei, de 12,7% din produsul intetn brut (PIB), a fost cel mai mare din Uniunea Europeana in 2009. Guvernul grec s-a angajat sa aduca deficitul sub limita de 3% pana in 2012.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: