Guvernul a aprobat un plafon de garantii de 700 milioane euro pentru Prima Casa in 2010

Data publicarii: 18-02-2010 | Finante-Banci

Executivul a aprobat in sedinta de miercuri un plafon de garantii entru programul Prima Casa de 700 milioane euro in 2010 si a majorat valoarea garantiei pentru locuintele noi la 70.000 euro, a anuntat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

In cazul persoanelor care se asociaza in vederea construirii de locuinte, garantia este de 75.000 euro, noile prevederi fiind anuntate de guvern saptamana trecuta.

La demararea programului, in iulie 2009, statul a fixat un plafon de garantii de 1 miliard euro, din care doar 60% a fost folosit pana in prezent. Ultimele date prezentate miercuri de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) arata ca pana in prezent au fost acordate 14.567 de garantii prin programul Prima Casa, in valoare totala de 608,3 milioane euro, 2.537 de dosare fiind finalizate in 2010.

"Pentru o locuinta terminata sau la rosu, garantia este in continuare de 60.000 euro. Pentru persoanele care, dupa data publicarii hotararii de guvern in Monitorul Oficial, iau autorizatie de constructie pentru o locuinta noua, garantia urca la 70.000 euro, iar pentru o asociere de cel putin sapte persoane in scopul construirii de locuinte noi, garantia va fi de 75.000 euro", a spus premierul Emil Boc.

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca persoanele care vor garantia trebuie sa aiba in posesie terenul pe care doresc sa construiasca locuinta si o autorizatie de constructie valida. Hotararea de guvern cu noile reglementari la Prima Casa ar urma sa fie publicata in MO joi sau vineri, a mai spus Vladescu.

Persoanele vor primi garantia cu care vor merge la banca, iar banii ii vor primi pe stadii de executie, nu ca anterior la finalizarea lucrarilor, de aceea "va fi greu sa lucreze la negru, pentru ca trebuie documente de executie".

Vladescu a mai spus ca se va lucra cu bancile care sunt deocamdata in program, dar ar urma sa fie invitate si alte banci.

Premierul a mai precizat ca locuintele de la ANL vor putea fi cumparate prin programul Prima Casa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: